Etničko čišćenje: Za mjesec protjerano pola miliona Rohingya, u Arakanu ostalo 300 hiljada

Glasnogovornica Visokog komesarijata Organizacije ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Duniya Aslam Khan potvrdila je da je nakon posljednjeg vala nasilja u Arakanu, od 25. augusta na ovamo više od 500 hiljada Rohingya muslimana prešlo u Bangladeš

Muslimani Arakana su od 1970-ih godina izloženi nasilju i sistematskom pritisku, a više od 80 posto njih bilo je primorano da napuste domovinu i izbjegnu u susjedne zemlje, piše Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Duniya Aslam Khan potvrdila je da je nakon posljednjeg vala nasilja u Arakanu, od 25. augusta naovamo više od 500 hiljada Rohingya muslimana prešlo u Bangladeš.

Vlasti Mijanmara arakanske muslimane smatraju izbjeglicama koje su došle iz Bangladeša, a u zvaničnim dokumentima za njih koriste tremin “Bengalci”.

Zakonom usvojenim 1982. godine, muslimani Arakana ostali su bez prava na državljanstvo i “nemaju državu”, a UN ih smatra “jednom od najugroženijih vjerskih manjina u svijetu”. Izloženi su zakonskoj, ekonomskoj i društvenoj diskriminaciji.

Iako Mijanmar priznaje 135 različitih etničkih grupa, budistički fanatici u ovoj zemlji se protive da i muslimani Arakana dobiju status manjine.

U Arakanu je 2012. godine došlo do sukoba između budista i muslimana, a tom prilikom stradale su na hiljade osoba, većinski muslimani, na stotine kuća je zapaljeno.

Nakon nekoliko napada na policijske kontrolne tačke u ovoj zemlji, u oktobru prošle godine, započele su akcije mijanmarske vojske u kojima su muslimani Arakana izloženi nasilju i teškom kršenju ljudskih prava. Mete napada mijanmarske vojske najčešće su civili.

Dugi niz godina izloženi sistematskom pritisku u Mijanmaru, Rohingya muslimani su periodično primorani da napuste svoju zemlju kako bi spasili živote, a utočište pretežno nalaze u susjednim zemljama.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, koji se temelje na izjavama zvaničnika susjednih zemalja, u period od 1970. godine do početka 2017. godine, najmanje 1,1 milion muslimana Arakana je napustio zemlju.

U tom periodu, legalno ili ilegalno oko 400 hiljada prešlo je u Bangladeš, 300 hiljada u Pakistan, 300 hiljada u Saudijsku Arabiju, 55 hiljada u zemlje Zaljeva, više od 100 hiljada u azijsko-pacifičke zemlje, prvenstveno u Maleziju te 10 hiljada u Indiju.

Prema izvještaju Evropskog ureda za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć pri Evropskoj komisiji, objavljenom pod naslovom “Rohingya kriza”, na početku 2017. godine broj muslimana u Arakanu iznosio je 800 hiljada.

Time je 25. august 2017. godine bio prekretnica, kada su u pitanju muslimani Arakana.

Prema podacima, od ukupno 1,9 miliona arakanskih muslimana, 1,6 milona je izbjeglo u susjedne zemlje, a u Arakanu je ostalo svega 300 hiljada. U procentima, 84 posto Rohingya muslimana je raseljeno, a svega 16 posto je ostalo u Arakanu. Ove brojke pokazuju da su muslimani Arakana suočeni sa etničkim čišćenjem.