Bukvarević: Neću lagati, nema sredstava za borački dodatak

 

VH-Salko-Bukvarevic-2Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas kako ministarstvo kojim rukovodi vodi intenzivne razgovore … sa predstavnicima najbrojnijih boračkih organizacija unutar FBiH.

Bivši borci su sredinom aprila ove godine izašli na veliki protest pred zgradom Vlade FBiH od koje očekuju ispunjenje svih zahtjeva iz Rezolucije o braniteljima. Rezoluciju je ranije potpisalo nekoliko desetina boračkih udruženja, a ona poziva na rješavanje egzistencijalnih pitanja porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najviših priznanja i odlikovanja kao i formiranje jedinstvenog registra boraca.

Borci su nakon toga više puta blokirali magistralne puteve te granične prijelaze zbog nepoštivanja dogovora u vezi uvrštavanja Rezolucije branitelja na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U svjetlu najnovijih najava protesta bivših boraca koji su od Vlade FBiH tražili da se braniteljima obezbijede egzistencijalna pitanja, Bukvarević je rekao kako je na području FBiH registrovano oko 1.600 boračkih organizacija s čijim predstavnicima sarađuje.

– Mi vodimo pregovore s njima, 31. maja smo imali veliki sastanak sa 60 najbrojnijih organizacija, utvrdili smo četiri zaključka tada. FBiH je u potpunosti ispunila svoju obavezu, napravili smo prvi korak i uvezali jedinstven registar. Desetog juna smo uputili nacrt o zakonu prava demobilisanih boraca, do danas smo dobili povratnu od sedam kantona o tom zakonu. Savjet branitelja nije htio da da svoje prijedloge već ide prema ulici, izvodi određeni dio boraca, to je njihov način, javno ih pozivam da se vrate na pregovarački sto i budu dio udruženja. Odgovorno tvrdim, borcima možemo pomoći samo kroz donošenje zakona koji će definisati realne mogućnosti za pojedina pitanja. Prihvatili smo i zahtjev maloljetnih boraca da se definiše njihov status, rekao je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, “bilo kakve rezolucije mogu biti samo politički pamflet koji ne proizvodi dejstvo”.

– Savjet branitelja oni imaju svoj drugi put, mi ih pozivamo da se priključe organizacijama i zajedno rješavamo jer bilo kakve rezolucije mogu biti samo politički pamflet koji ne proizvodi dejstvo. Što se naš tiče, zahtjev da bude jedna organizacija boraca mi smo podržali, pozivamo borce da se udruže u jednu organizaciju, mi im to ne možemo narediti. Apsolutno podržavam ujedinjavanje i pozivam ih da se udruže. Kada je u pitanju registar, mi to radimo jer treba da znamo koliko je ko šta dobio iz budžeta, a borački dodatak – ja nemam namjeru nikome lagati, trenutno na poziciji nema sredstava za borački dodatak. Parlament FBiH ako procijeni da to treba tražiti, neka traže od Ministarstva finansija da se vidi kako će se ta sredstva izdvojiti, rekao je Bukvarević, prenosi Anadolija.