COCA COLA CUP 2023. OSVOJILA EKIPA “UGARAK KAKANJ” – 60.000 osmijeha u 13. sezoni Sportskih igara mladih BiH

Nakon 120 dana takmičenja u 46 bh. gradova u Sarajevu je održano Veliko finale Plazma Sportskih igara mladih. Medalje su u ovoj sezoni otišle u Tuzlu, Zenicu, Gradačac, Goražde, Srebrenik, Zvornik, Cazin, Kakanj, Kiseljak, Bihać, Banoviće, Bijeljinu, Brčko, Rogaticu, Nevesinje, Kalesiju, Stolac, Sarajevo, Hadžiće, Zavidoviće, Ljubuški i Gornji Vakuf-Uskoplje

COCA COLA CUP 2023 OSVOJILA EKIPA “UGARAK KAKANJ”

1.MJESTO ZA ZLATNE MOMKE NA SPORTSKIM IGRAMA MLADIH U SARAJEVU

ZA EKIPU “UGARAK KAKANJ” igrali sada već momci a nekad djeca Mladosti

Svi iz Kaknja igrali: Zahirović Bilal, Zahirović Benjamin, Suša Anes, Džafić Alem, Hamza Berbić

Iz Visokog igrali : Omanović Emin, Omanovič Ahmed, Hamza Ugarak.

Nesebičnu podršku ekipi “UGARAK KAKANJ” dala porodica MELDINA I NIHAD UGARAK…

Glavni grad naše države u periodu od 4. do 6. jula bio je domaćin finalnog takmičenja 13. sezone Plazma Sportskih igara mladih. Više od 950 SIM-ovaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine uživalo je u trodnevnom druženju, zabavi, takmičenjima i obilasku Sarajeva.

Specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet BiH, koji podržava projekte čiji je cilj jačanje i razvoj bh. sporta, kao i promovisanje olimpijskih vrijednosti, a pokrovitelj takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta. Partneri Igara u ovoj završnoj fazi sezone, Velikom finalu u Sarajevu, su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Ilidža i Regional Cooperation Council.

Dva dana takmičarskih aktivnosti obilježena su dobrim i vrlo uzbudljivim duelima na svim sportskim terenima. Kroz višegodišnju saradnju sa UEFA Foundation for children Igre rade na promociji ženskog sporta, posebno nogometa, te potiču što veći broj djevojčica da se prijave na takmičenja i pokažu da u nogometu mogu biti jednako dobre kao i dječaci. Ovogodišnju sezonu, pa tako i druženje na Velikom finalu, obilježila je kampanja ‘Njen svijet, njena pravila’ (#HWHR), koju Igre realiziraju u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH i pod pokroviteljstvom FIBA-e, a čiji je cilj promocija ženske košarke.

Nakon završenih takmičenja, uslijedio je najuzbudljiviji dio svake sezone – ceremonija dodjele medalja i svečanog zatvaranja sezone. Kao dio završnog programa, odigrana je košarkaška All Star utakmica između SIM-ovaca i specijalne ekipe gostiju. Poseban gost ovogodišnjeg Velikog finala bio je bivši učesnik Igara, jedan od najuspješnijih SIM-ovaca, košarkaški reprezentativac BiH i osvajač Eurolige sa Real Madridom – Džanan Musa. Član njegove All Star ekipe „Musa team“ bio je i njegov reprezentativni saigrač Edin Atić, te je njihov dolazak oduševio sve prisutne. Timu SIM-ovaca pridružili su se mladi Ambasadori Igara, Denis Agović i Aleksej Sandić.

Prije svečanog proglašenja ovosezonskih pobjednika i dodjele medalja, dodijeljena su i pojedinačna priznanja – Lorena Ćorić iz Čapljine proglašena je novom mladom Ambasadoricom Igara, dok je Emina Taletović iz Gradačca, koja je već deset godina dio Igara, zbog svog predanog rada i pedagoškog pristupa, izabrana za najbolju trenericu.

Podršku malim SIM-ovcima svojim dolaskom su pružili: Lidija Bradara – predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović – zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine, dr. Jasna Duraković – Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof. dr. Milanko Mučibabić – predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Jasmin Ademović – predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Nermin Muzur –  načelnik Općine Ilidža, Hasan Tanović – načelnik Općine Novo Sarajevo, Adnan Bjelić – gradonačelnik Srebrenika, Stjepan Dujo – načelnik Općine Novi Travnik, Mladen Mišurić-Ramljak – načelnik Općine Kiseljak, Vladan Milovanović – šef kabineta načelnika Opštine Srebrenica, Milosav Parezanović – izvršni direktor za prodaju kompanije m:tel, Kada Delić-Selimović – izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH, Nataša Bašović – v.d. generalnog sekretara Košarkaškog saveza BiH, Matej Šušnjar – predstavnik kompanije MCI Široki Brijeg i brenda Pili, te predstavnici Regional Cooperation Council-a.

Bosnu i Hercegovinu će na Međunarodnom finalu Plazma Sportskih igara mladih, koja će biti održana u Splitu u periodu od 21. do 26. augusta, predstavljati ekipe: „MNK Bihać 1260“, „Ugarak Kakanj“ i „Zvornik 01“ u malom nogometu, „ŽRK Krivaja“ iz Zavidovića i „RK Izviđač“ iz Ljubuškog u rukometu, „Velež“ iz Nevesinja i „Silver Kings“ iz Srebrenika u odbojci, ekipe „Lavice“ i „Lavovi“ iz Brčkog, „Rogatica 3×3“ i „Okanik Bijeljina“ u košarci, „Goražde“, „Unbeaten Boys“ iz Srebrenika, „Zmajevi“ iz Gradačca i „Astra“ iz Sarajeva u odbojci na pijesku, zatim šahisti: Lucija Galić, Sofija Mimić, David Perić, Goran Mijić, Sara Sokolović, Sara Vuković, Eldin Babić, Orhan Bečić, Merima Konjić, Anela Letić, Nedim Telalović i Darko Jovanović; stonoteniseri Enna Zembić, Zara Zlotrg, Nikša Vesović, Ognjen Davidović, Irina Petković, Sandra Dragišić, Đorđe Čelić i Beriz Bajrović; kao i teniseri: Nejla Helać, Rijad Brković, Lejla Salihović i Vedad Drino.

Osim Međunarodne završnice u Splitu, Igre svoje ovogodišnje aktivnosti nastavljaju kroz projekat „Bridge Sports Games“, koji će biti realizovan u saradnji sa UNDP-om.