Da li preko 1.700 radnika ArcelorMittala Zenica dobija otkaz?

Radnici prijedorskog ArcelorMittala su jučerašnjom protestnom šetnjom u Banjaluci zatražili da vlasti bh. entiteta Republika Srpska odustanu od prodaje rudnika Ljubija kompaniji Izraeli Investment Grup. Plaše se da će se zbog toga Mittal povući iz ovog entiteta, a oni ostati bez posla.

Slična situacija je i u ArcelorMittalu Zenica. U razgovoru za televiziju Zenica, generalni direktor Biju Nair je izjavio da su ArcelorMittal u Zenici i Prijedoru kompanije koje zavise jedna od druge.

“Budući da smo odgovorna i međunarodna kompanija, mi ne možemo raditi sa nepoznatom kompanijom Izrael Investment Grup i u slučaju da Parlament u RS-u odobri prodaju rudnika Ljubija, mi bismo odmah morali obustaviti investicije u Zenici i prebaciti se na upotrebu elektrolučne peći koja za svoju proizvodnju ne koristi željeznu rudu, a to bi značilo gubitak oko 1.500 direktnih radnih mjesta u Zenici i preko 8.000 indirektnih radnih mjesta u BiH”, izjavio je Biju Nair.

Iz Sindikata ArcelorMittala Zenica naglašavaju da su spremni otići i pružiti podršku kolegama iz Prijedora na zakazanim protestima sljedeće sedmice.

“Oko 1.700 radnika bi bilo višak u kompaniji ArcelorMittal Zenica u slučaju da se proda Ljubija i ako bi u Zenici pogoni Aglomeracija, Visoka peć i Koksara prestali sa radom. U ovom slučaju bi bila to katastrofa za Zenicu, jer bi ostalo u kompaniji još samo oko 600 radnika”, izjavio je za televiziju Zenica Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica.

zenit.ba