DAN MLADIH : U Bugojnu postavljene lutke koje simboliziju odlazak mladih iz BiH

Screenshot_3

Simboličnom postavkom lutki koje predstavljaju mlade koji su otišli iz naše zemlje, a koje su postavljene na Glavnom gradskom trgu u Sultan Ahmedovoj ulici, aktivisti Vijeća mladih Bugojno danas na Međunarodni dan mladih su pozvali vlasti i donosioce odluka na veću odgovornost prema mladima, na više rada u cilju rješavanja problema odlaska, odnosno uzroka odlaska mladih.

Screenshot_8”Danas će u gradovima u BiH osvanuti lutke koje imaju jasnu simboliku, ali pronalazak poruke prepuštamo posmatračima, jer (SVE) je u oku posmatrača. Posmatramo i mi iz različite perspektive naše vršnjake, gledamo ih po malinjacima i mješalicama iako su postali inženjeri, ali kome je to bitno osim njihovim roditeljima koji se tom činjenicom hvale po komšiluku. Ova činjenica postaje bitna i našim političkim elitama, koji se boje školovane omladine, pa im širom otvaraju vrata da idu iz ove države.

Mi obećavamo da ćemo pokupiti lutke, jer se bojimo da će i one ubrzo pobjeći glavom bez obzira, a političke elite molimo da se prestanu bojati konkurencije i da počnemo združenim snagama graditi bolju budućnost u Bosni i Hercegovini.”- stoji u saopćenju za javnost.

izvor: bug.ba