Više od 100 miliona automobila VW grupe i drugih proizvođača sa sigurnosnim problemom

13918713_10208730952004953_1063316843_o

Više od 100 miliona automobila VW grupe i drugih proizvođača sa sigurnosnim problemom

Stručnjaci za sigurnost kompanije USENIX otkrili su sigurnosne propuste za više od 100 miliona vozila VW grupacije i drugih proizvođača kao što su Alfa Romeo, Chervrolet, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Lancia, Nissan, Opel, Peugeot i Renault.

Sigurnosni propust omogućava kopiranja šifriranog koda koji ključ šalje automobilu prilikom daljinskog otključavanje, stoji u izvještaju skupine stručnjaka sa Sveučilišta u Birminghamu i Bochumu koji je službeno predstavljen u SAD-u na simpozijumu o sigurnosti u cestovnom saobraćaju.

Procjenjuje se da je prodano oko 100 milijuna automobila sa sigurnosnim nedostatkom, a od toga velika većina su automobilske marke koncerna Volkswagen poput VW-a, Škode, Seata i Audija.

“Problem je u tome što VV grupa od 1995. u svoje ključeve ugrađuje svega nekoliko različitih algoritama za šifriranje”, rekao je Timo Kasper, jedan od stručnjaka koji su otkrili sigurnosni propust.
Stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhoefer sa Sveučilišta Essen/Dusiburg kritikovao je automobilsku industriju zbog dosadašnjeg “naivnog” odnosa prema problematici sigurnosnih sistema koji su podložni hakerskim napadima i zloupotrebi.

Uređaj Arduino sa RF transresiverom košta svega 40$ i isti je korišten za sigurnosno testiranje i otkrivanje navedenih propusta.

Volkswagen je saopštio kako je kompanija “u kontaktu” sa stručnjacima kako bi se otklonila greška u sistemu. Istodobno je ukazano na to da pogođeni automobili “ne ispunjavaju iste sigurnosne standarde” kao aktuelni modeli.

K.A. / kakanjinfo.com