Danas ispraćeni tabuti s ubijenim Vlaseničanima

Iz godine u godinu sve je manje identificiranih žrtava, a veliki problem nekim porodicama ubijenih predstavlja i nemogućnost reekshumacije zbog reasocijacije naknadno pronađenih dijelova tijela.

Pitanje je političko-administrativne prirode

Iz Komemorativnog centra u Tuzli danas je put Vlasenice ispraćeno pet tabuta s posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih tokom etničkog čišćenja ovog mjesta. Dženaza-namaz ubijenim Vlaseničanima klanjat će se sutra na Šehidskom mezarju Rakita, javlja Anadolu Agency (AA).

Najstarija identificirana žrtva je Bešir Čamdžić, koji je 1995. ubijen u 73. godini. Njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice pronađene prije dvije godine ispod deponije smeća u Kozluku kod Zvornika.

Jasmin Hurić imao je 16 godina kada je ubijen na području Zvornika 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Planinci, na području Zvornika. Njegov vršnjak, Mersad Dautović, rođen 1975. godine u Vlasenici, život je izgubio kao maloljetnik. Ubijen je na području Šekovića, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 2004. godine iz masovne grobnice Pelemiši, na području općine Šekovići. U Vlasenici će sutra biti ukopan i Muradif Kolarević.

Sejdalija Hrnjić, koji živi u Švedskoj, plakao je dok je nosio tabut s dijelom posmrtnih ostataka tijela svog oca Jakupa, ubijenog u 53. godini života.

“Traganje je trajalo čitave 22-23 godine. Tek su nam prošle godine u martu javili telefonom da su pronašli jedan dio tijela”, ispričao je Sejdalija.

Danas je u Zaklopači obavljena i dženaza osmogodišnjoj djevojčici, čiji je otac Ramiz Hodžić tokom dženaze 2008. godine ukopao suprugu i sina.