Direktor “AstraZeneca”: Vakcina protiv COVID-19 mogla bi biti spremna do decembra, čeka se odobrenje

zvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZeneca objavio je danas da bi vakcina protiv koronavirusa mogla biti spremna za upotrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.

Anglošvedski proizvođač lijekova u saradnji sa britanskim Univerzitetom Oxford razvija vakcinu protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv COVID-19.

– Možda nikada nećemo zaraditi novac (tom vakcinom), niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati ljude – rekao je Soriot, pa objasnio:

– Bude li vakcina vrlo učinkovita i ako će štititi ljude godinama i bolest nestane, onda tržišta neće biti – kazao je Soriot.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

– Ako se to bude moralo raditi svake godine tada možemo zarađivati na vakcini od 2022 – kazao je Soriot.

Podsjetimo, vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, ali morala je privremeno biti zaustavljena zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Velikoj Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcine bude li ona odobrena.