Direktor TC Kakanj Branimir Muidža: Napravili smo jedno od najboljih preduzeća u BiH i regiji.

O dosadašnjoj proizvodnji cementa, novim betonarama u BiH i regiji, ali i očekivanjima od vlasti, razgovarali smo sa Branimirom Muidžom, direktorom Tvornice cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj dokaz je da se i u BiH može uspješno raditi čak i u otežanom i kompleksnom poslovnom i političkom okruženju, te šaljemo poruku da i naša privreda može biti konkurentna
Na početku još jedne poslovne godine možemo li se kratko osvrnuti na prethodnu, kakva je ona bila za Tvornicu cementa Kakanj (TCK)?

– 2018. godina veoma je značajna za našu kompaniju jer smo obilježili i proslavili 40 godina uspješnog postojanja. To je period tokom kojeg smo proizveli gotovo 17 miliona tona našeg sivog zlata kojim su izgrađeni domovi, putevi, mostovi, pločnici, škole i vrtići diljem BiH i šire regije. Ispunili smo plan od gotovo 500.000 tona cementa, što nam donosi i pozitivan finansijski rezultat i stabilnost poslovanja. Priveli smo kraju petogodišnje intenzivno investiranje od 20 miliona KM. Završavamo izgradnju novih silosa cementa kao zalog novih projekata i uspjeha. Izgradili smo pogon za korištenje zamjenskih goriva kako bismo podigli standarde efikasnog korištenja energije. Svoje poslovanje širimo kako u BiH akvizicijom pogona za proizvodnju betona, tako i u Hrvatskoj, odnosno u EU kao malo koja bh. kompanija.

Pozitivne godine

I naše betonare ostvarile su izvrsne rezultate. Na području Sarajeva isporučujemo beton na najveće i najznačajnije objekte ovog urbanog centra. Naše betonare na području Zenice bile su glavni isporučioci betona za izgradnju koridora 5c i druge infrastrukturne objekte. Uspješnost našeg poslovanja ogleda se i u društveno odgovornom djelovanju. U 2018. izdvojio bih donaciju 40.000 KM za infrastrukturu Općini Kakanj, 40.000 KM za dijagnostičku opremu Domu zdravlja Kakanj, te 40 mini robota mBotova sa laptopima i tabletima svim osnovnim školama u Kaknju.

Kada se osvrnete na godine koje su iza Vas od kada ste na čelu kompanije, da li ste zadovoljni urađenim?
– Jako sam sretan i ponosan što sam dio ovog kolektiva još od oktobra 2000. i privatizacije tvornice. Tokom 18 godina od tvornice koja je bila u potpunosti amortizovana, sa dotrajalom opremom i svim ostalim izazovima, napravili smo jedno od najboljih preduzeća u BiH i regiji. Danas, nakon uloženih 200 miliona maraka kako bismo u BiH imali modernu tvornicu, nakon što smo smanjili emisije prašine za 99 posto u odnosu na period prije privatizacije, nakon što smo svaku poslovnu godinu završili vrlo pozitivno, znam da ovaj tim može sve šta god zamisli.Potpuno smo modernizirali kapacitete, zaposlili ljude koji su temelj našeg poslovanja i uspješne budućnosti, razvili nove djelatnosti, otvorili pogone za proizvodnju gotovih betona diljem BiH i regije, proširili poslovanje na Evropsku uniju, otvorili terminale za prodaju cementa, a svaku poslovnu godinu završili pozitivno. Prvi smo u BiH privatizirani u procesu velike privatizacije, prvi uveli integrirani sistem ISO i OHSAS međunarodnih standarda poslovanja, prvi pokrenuli Dan otvorenih vrata kada TCK postaje najveselije mjesto u regiji. Na dresu svakog uspješnog sportaša iz Kaknja stoji naš logo, a zajedno rastemo sa našom lokalnom zajednicom i pružamo podršku u svim sferama razvoja.

Kakvi su planovi Tvornice za 2019. godinu, šta će biti u fokusu?
– Fokus je nastavak uspješnog poslovanja i liderska pozicija na bh. tržištu u plasmanu cementa i gotovih betona. Nadam se da će konačno krenuti realizacija dugo najavljivanih i potrebnih infrastrukturnih projekata, što bi doprinijelo realizaciji naših ciljeva i vizije. Naši su proizvodi sinonim za kvalitet, koji je osnovni uvjet svakog uspjeha, a na kvalitet proizvoda i usluge polažemo najviše pažnje. Ukoliko ne bude šokova sa cijenama energenata koji značajno opterećuju troškove poslovanja, uvjereni smo da možemo ostvariti još bolje rezultate, a dio dobiti reinvestiramo u 20-ak novih poslovnih projekata. Također, očekujem da će doći do jačanja i unapređenja poslovnog ambijenta u BiH, što bi dovelo do povećanje obima građevinskih i drugih radova u cijeloj državi.

Kolika je godišnja proizvodnja i koja su to tržišta najznačajnija za TCK? Planirate li daljnja širenja?
– Sa našim sivim zlatom prisutni smo na cijelom području BiH i na velikom dijelu tržišta Hrvatske. TCK ima mogućnost da godišnje proizvede oko 800 hiljada tona cementa. Međutim, s obzirom na smanjen intenzitet investiranja, kao i veoma jaku konkurenciju na tržištu, mi godišnje plasiramo između 470 i 500 tona cementa, zavisno od potrebe tržišta. Da bismo zadovoljili potrebe naših kupaca za visokokvalitetnim betonom i na jugu zemlje, uskoro otvaramo našu betonaru u Mostaru, dok u Hrvatskoj namjeravamo otvoriti betonaru u Splitu. Investirali smo u nove silose cementa, čime smo stvorili preduslove da proizvodimo prema trenutnim zahtjevima tržišta.

cementpzelenoGODIŠNJI PLASMAN JE IZMEĐU 470 I 500 TONA CEMENTA

Koliko TCK trenutno ima uposlenih, da li se Vi susrećete sa problemom nedostatka radne snage?
– U BiH zajedno u poslovnim linijama za proizvodnju cementa i betona zapošljavamo 250, dok u Hrvatskoj zapošljavamo još 50 ljudi. Naš pristup je jednostavan jer čovjeka stavljamo na prvo mjesto. Nastojimo organizirati što više obrazovnih programa u skladu sa oprobanim, ali i novim trendovima u razvoju kako individualnih, tako i timskih sposobnosti.

Recept

U tome često imamo jaku podršku HeidelbergCementa, koji ima jake stručnjake na svim poljima proizvodnje i poslovanja specifičnim za građevinsku industriju. U tome leži recept našeg uspjeha. Najvrednija ulaganja koja smo napravili tokom proteklih 18 godina bila su ulaganja u razvoj i izgradnju našeg stručnog tima.

TCK zasigurno dosta daje državi, šta je to što bi država trebala pružiti Tvornici cementa Kakanj, ali i bh. privredi kako bi bila što produktivnija?
– Mi smo potpuno tržišno orijentirana kompanija kojoj je domet očekivanja od institucija vlasti samo utoliko da postoje jasna i transparentna pravila i siguran pravni okvir te mogućnost da poslujemo pod potpuno jednakim uvjetima kao i naši konkurenti iz okruženja, s obzirom na to da djelujemo na istom ekonomskom prostoru. BiH može i zaslužuje bolje. Prioritet je fokus staviti na pitanja od životnog interesa građana, sloboda i ekonomija.

Član ste Vijeća stranih investitora, aktivno učestvujete u kreiranju prijedloga vlastima, šta je to što strani investitori traže od bh. vlasti?
– Predsjednik sam Vijeća stranih investitora duži niz godina, a Vijeće okuplja najznačajnije strane svjetske investitore koji su u BiH investirali više od 9 milijardi KM i koji zapošljavaju više od 14.000 bh. građana. Kako bismo poboljšali ambijent poslovanja, predlažemo konkretne mjere koje objavljujemo, a bijela knjiga za 2018/19. će biti ubrzo objavljena.Da se više preporuka ispunilo, imali bismo puno bolju ekonomsku situaciju, ambijent poslovanja, veći bruto društveni proizvod, više investicija kako domaćih, tako i stranih i više zaposlenih ljudi u BiH.

Većina stranih investitora najavila je reinvestiranje u BiH, da li će i vaš vlasnik ići tim putem, u nove investicije u bh. privredu?
– HeidelbergCement reinvestira u BiH više od 18 godina, a tako nastavljamo i u narednim godinama. Od 2000. do danas uložili smo više od 200 miliona KM. Naša prvobitna vizija i cilj bili su rekonstrukcija kakanjske cementare u skladu sa najvišim standardima zaštite okoliša, što smo ostvarili na samom početku, ali se nismo tu zaustavili, nego smo nastavili sa stalnim unapređenjima procesa i instaliranjem nove opreme i postrojenja koji su u skladu sa najboljom dostupnom tehnologijom. Uvijek ima prostora za unapređenje, a samo stalnim investiranjem u nove tehnologije možemo biti konkurentni i zadržati lidersku poziciju na tržištu.

Izvor: Oslobođenje