Dogodilo se na današnji dan: Rođen Davorin Popović, član sarajevske rock grupe Indexi

20120618055316davorin_popovic_pimpek_pjevac_indexi2

Davorin Popović je jedan od najpoznatijih pjevača na prostorima bivše Jugoslavije i član je legendarne sarajevske rock grupe Indexi.

Rođen je davne 1946. godine, 23. septembra, u Sarajevu, te su ga od milja zvali Dačo, dok je nadimak Pimpek dobio još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. Davorin se u mladosti bavio rukometom i košarkom, a u košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova tog doba u Sarajevu. Također je bio i kapiten  KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se prestao baviti 1968. godine. Bio je student Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Svoju muzičku karijeru Davorin je započeo u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio  krajem 1964. godine, i do kraja ostao njen zaštitni znak, te ostvalja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Kao solista, uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma: 1975. godine album “Svaka je ljubav ista (osim one prave)”, 1984. godine “S tobom dijelim sve”, dok album istog naziva, ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka, često je nastupao sa Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Za soundtrack filma “Kuduz” izvodi pjesmu “Žute dunje”, te je 1995. godine nastupio i na Eurosongu, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i zauzeo 19. mjesto. Prije toga, Davorin je za Eurosong konkurirao 1967.godine s Indexima, te kao solist 1993. godine na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače, te je sahranjen 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.