Na današnji dan prije 19 godina U2 održao koncert u Sarajevu

top-10-best-u2-songs-with-embedded-music-videos0

U2 je irska rock grupa koja je prodala više od 150 miliona albuma, šest puta imala broj 1 album u SAD-u i devet puta broj 1 albuma u Britaniji. Osvojili su 22 Grammyija i jedna je od najpopularnijih rock grupa na svijetu još od osamdesetih.

Godine 1997., U2 izbacuje album Pop, a iako je album u većem dijelu svijeta dobro prihvaćen, prodaja nije bila zadovoljavajuća, dostigavši tek jedno platinasto izdanje. Na albumu su se našle pjesme “Do You Feel Loved”, “If God Will Send His Angels”, “Last Night on Earth”, te “Staring at the Sun”.

Nakon albuma slijedi spektakularna Popmart turenja. Vrhunac te turneje je bio koncert u Sarajevu 23.9.1997. godine, a najupečatljivija stvar koncerta punog emocija je bila pjesma Miss Sarajevo, gdje je Pavarottijev glas reprodukovan sa starog gramofona.

U jednom trenutku Bono na koncertu gubi glas, te nakon što je publika to primijetila, uslijedio je navjerovatan aplauz u znak podrške. Bubnjar Larry Mullen je poslije izjavio da je taj koncert vrijedio svih 20 godina njegovih nastupa, te da bi odradio još 20 za takav koncert, dok je Bono izjavio da mu se nikada takvo nešto nije desilo, te da bi vjerovatno u sličnim situacijama i sa vidno oštećenim glasom bio izviždan, a ne nagrađen fantastičnim aplauzom.