Dokazi da iza pokušaja državnog udara stoji FETO

Suđenja koja su već počela samo potvrđuju odgovornost FETO-a za neuspjeli pokušaj puča

Dokazi da iza pokušaja državnog udara stoji FETO

ANKARA (AA) – Istražni organi Turske su prikupili brojne dokaze, dokumente, priznanja i informacije koje nedvojbeno pokazuju da iza neuspjelog vojnog udara 15. jula prošle godine u Turskoj stoji teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Analizom istražnih postupaka u Turskoj, novinar AA je došao do informacije da je do sada na krivičnim sudovima u toj zemlji pokrenuto više od 100 sudskih postupaka.

Suđenja koja su već počela samo potvrđuju odgovornost FETO-a za neuspjeli pokušaj puča, a bivši turski vojnici su u iskazima priznali da su od studentskih dana povezani sa terorističkom organizacijom FETO i da je pokušaj puča izveden po naredbi vođe te organizacije Fetullaha Gulena.

Pokušajem puča iz zračne baze Akinci rukovodio je Adil Oksuz koji slovi za “kutiju Gulenovih tajni“, a uz njega važnu ulogu je imao i Kemal Batmaz, još jedan visokopozicionirani pripadnik FETO-a.

Ključno ima FETO puča u Turskoj bio je Adil Oksuz, poznat i kao “imam FETO-a u zračnim snagama“ koji je neposredno nakon neuspjelog pokušaja puča priveden, ali i oslobođen nakon što je izjavio da se u zračnoj bazi nalazio slučajno u razgledanju krajolika. Turski organi za njim tragaju i nude višemilionsku novčanu nagradu za informaciju koja dovede do njegovog hapšenja.

Oksuz slovi za “drugog čovjeka“ u FETO-u i “desnu ruku“ Fetullaha Gulena. Svega dva dana uoči julskog pokušaja puča se vratio u Tursku iz inozemstva, a u proteklih 15 godina je ukupno 109 puta putovao van Turske.

Tužilaštvo je prikupilo dokaze da je Oksuz povratkom u Tursku donio Gulenovu naredbu za izvođenje puča i da ju je proslijedio teroristima FETO-a koji su proteklih decenija na različite načine infiltrirani u turske oružane snage.

– Oksuz i Batmaz zajedno putovali u SAD radi preuzimanja naredbe o puču –

Oksuz je 11. jula prošle godine putovao u SAD, a istim letom je putovao i Kemal Batmaz, još jedan od “FETO imama“. U Tursku su se vratili dva dana kasnije, također istim letom. Postoje dokazi da su u SAD-u prisustvovali konsultativnim sastancima sa drugim čelnicima FETO-a.

Tokom noći u kojoj je FETO izveo pokušaj puča u Turskoj, Batmaz je u civilnoj odjeći snimljen nadzornim kamerama kako se kreće unutar zračne baze Akinci i kako mu salutiraju činovnici turske vojske iz reda FETO-a koji su učestvovali u puču. Batmaz se nalazi u pritvoru, a otkriveno je i kako je vlasnik firme za nekretnine koja nikada nije izdala, niti prodala niti jednu nekretninu.

Dalji tok istraga treba da utvrdi u kojem svojstvu je Batmaz sudjelovao u rukovođenju pokušaja puča, da li je bio jednako važan ili podređen Adilu Oksuzu.

Pored Oksuza i Batmaza, Harun Binis je još jedan civil koji je imao važnu ulogu u pokušaju puča i koji je bio zadužen za uspostavu komunikacije među strukturama terorističke mreže FETO-a. On je navodno bio osoba koja je trebala omogućiti kanal komunikacije ukoliko prilikom zarobljavanja načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar prihvati ponudu da razgovara sa Gulenom. General Akar je odbio tu ponudu i oslobođen je tek ujutro nakon što je pokušaj puča osujećen.

U noći pokušaja vojnog udara pučisti FETO-a su pokušali izvesti atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u hotelu u kojem je tog dana boravio s porodicom u Marmarisu, a vođa te grupe pučista bio je Ismail Yigit koji je pri kretanju na taj zadatak pitao “ima li među nama onih koji nisu članovi Hizmeta“. Hizmet je jedan od naziva kojim se FETO koristi da bi svoje aktivnosti prikrio plaštom djelovanja za općedruštveno dobro.

Yigit je u iskazu pred tužilaštvom u provinciji Mugla priznao da je postavio to pitanje prije polijetanja helikoptera kojim su pučisti došli u hotel, a i to je jedan od jasnih dokaza da je pokušaj puča djelo FETO-a.

– Svjedočenja zaštićenih svjedoka također potvrđuju da je pokušaj puča izveo FETO

Među brojnim zaštićenim svjedocima je i svjedok kodnog imena “Kuzgun“ koji je svjedočio da je lično plan za pokušaj puča na čelu sa Adilom Oksuzom vidio na sastanku koji je održan u Ankari u vili generala Omera Faruka Harmancika koji je bio načelnik štaba pomorskih snaga Turske u sjevernoj vojnoj oblasti.

Svjedok “Kuzgun“ je kazao kako mu je general Harmancik tom prilikom kazao da rade na planu vojnog udara i da je plan spreman, samo da treba uskladiti neke detalje. Također mu je kazao da će vojni udar biti izveden 15. ili 22. jula.

Drugi zaštićeni svjedok “Sapka“ je kazao da su pripreme za vojni udar počele deset dana ranije i da je prisustvovao sastancima u istoj vili koju je pominjao i svjedok “Kuzgun“. On je otkrio i imena učesnika tih sastanaka, a riječ je o pripadnicima FETO-a koji su obnašali visoke činovničke dužnosti u turskim snagama. Između ostalog su pomenuti generali Bilal Akyuz, Baris Avialan, Mehmet Partigoc, Gokhan Sahin Sonmezates i Omer Faruk Harmancik.

“Sapka“ je kazao kako je Adil Oksuz na sastanku kazao kako će prvi zadatak nakon puča biti puštanje na slobodu pripadnika FETO-a koji su u zatvorima. Kazao je i to da je razgovarao sa Gulenom i da će putovati u posjetu u SAD kako bi obavio konsultacije i vratio se za dva ili tri dana. Najava se podudara sa njegovim putovanjem pred puč.

Još jedan od jasnih dokaza koji ukazuju da je FETO izveo pokušaj julskog puča u Turskoj su u zaplijenjeni telefoni osumnjičenih na kojima su pučisti posredstvom WhatsApp grupe komunicirali tokom pokušaja puča.

– Priznanje oficira za vezu kod načelnika Generalštaba –

Jedan od onih koji su priznali povezanost sa terorističkom organizacijom FETO bio je i bivši oficir za vezu kod načelnika turskog Generalštaba armijskog generala Hulusija Akara, major Levent Turkkan. Priznavši da je nakon imenovanja na dužnost u vrhovnu komandu izvršavao zadatke koje mu je zadao njegov nadređeni u FETO-u, Turkkan je rekao i da je pri upisu u vojnu školu pitanja za prijemni ispit dobio prije polaganja, te da je za to zaslužan FETO. On je priznao da je, između ostalog, špijunirao I postavljao uređaje za prisluškivanje načelnika Generalštaba.

On je rekao kako je 14. jula saznao da će biti izvršen puč te da mu je to rekao bivši savjetnik načelnika Generalštaba, general-major Orhan Yikilkan. Turkkan je u svojoj izjavi iznio i čitav niz detalja u vezi sa pokušajem državnog udara, do kojih je došao kroz razgovore sa drugim članovima FETO-a.

– Naređenje došlo od Gulena –

Izjava jednog od visokopozicioniranih oficira u turskoj žandarmeriji Arifa Kalkana, obuhvaćenog optužnicom u vezi s pokušajem puča, jedan je od jasnih dokaza da je puč pokrenut po naređenju vođe terorističke organizacije Fetullaha Gulena. On je priznao da je unutar organizacije nosio kodno ime “Baki” te da se nekoliko puta sastajao sa Gulenom.

“Oružani pokušaj državnog udara od 15. jula 2016. godine je izrvšen po naređenju Fetullaha Gulena, koji boravi u američkoj saveznoj državi Penzilvanija. Pored toga, na sastanku 8. ili 9. jula, meni nadređeni u organizaciji (abi) major Ahmet Aydin je rekao kako se puč sprema po naređenju Fetullaha Gulena”, rekao je u svojoj izjavi Kalkan.

– Raspored zaduženja tri dana ranije –

Major Fazil Ergun, obuhvaćen istom optužnicom, također je izjavio kako su članovi organizacije pokrenuli pripreme a potom i sam puč po naređenju Gulena. Ergun je priznao da se sa druga dva člana FETO-a sastao 12. jula u večernjim satima i da su mu osobe kodnih imena “Osman” i “Hakan” saopćile da će 15. jula oko tri sata iza ponoći biti preuzeta vlast. Kako je izjavio, tu mu je rečeno i da je naređenje za takav korak dao Gulen. Ergun je izjavio i da su FETO paralelne strukture infiltrirane u turske oružane snage bile zadužene za provođenje puča.

– Planovi kovani na Vazduhoplovnoj akademiji –

Prema informacijama iz optužnice koju je podiglo istanbulsko Specijalno tužilaštvo za terorizam i organizovani kriminal, planovi za državni udar kovani su u Vazduhoplovnoj akademiji, komandi Druge oklopne i 66. Mehanizovane pješadijske brigade, odnosno na sastancima održavanim u tim komandama.

Na tim sastancima je odlučeno da koordinacioni tim čine oficiri Muzaffer Duzenli, Murat Yanik, Onur Ozden, Mehmet Muray Celebioglu i Uzaj Sahin. Pomenuta lica su kasnije koordinisala sastanke uoči pokušaja puča.

– Planiranje vojnog udara na Vojnoj akademiji

U optužnici Glavnog tužioca za terorizam i organizovani kriminal u Istanbulu, u okviru istrage u vezi sa pokušajem puča FETO-a, navodi se da su na sastancima 2. Oklopne brigade, 66. Motorizovane pješadijske brigade i Komandnog štaba Vojne akademije razvijeni planovi o pokušaju puča.

U optužnici se navodi da su nakon pomenutih sastanaka o pokušaju puča optuženi, bivši štabni pukovnik Muzaffer Düzenli, Murat Yanik, Onur Ozden, Mehmet Murat Celebioglu i Uzay Sahin, zaduženi da vode aktivnosti u tim uza komunikaciju i koordinaciju.

Optuženi su stigli u Istanbul te su koordinirali sastancima na kojima je planiran pokušaj puča. Optuženi Eyyup Gurler, Murat Yanik, Ozkan Aydogdu, Mehmet Nail Yigit i Fethi Alpay su prije sastanaka u Istanbulu znali za planove o vojnom udaru.

– Sastanak 2. Oklopne brigade

Prema izjavi optuženog Murata Yanika koji je bio uposlen u Komandnom štabu Kopnene vojne akademije, prije pokušaja puča članova terorističke organizacije FETO, izvedenog 15. jula, a koji je koordiniran u cijeloj Turskoj, o planu puča koji se odnosio za Istanbul održana su tri sastanka upravo u Istanbulu prije samog 15. jula.

Sastankom u vezi sa pripremama za puč, koji je održan 13. jula u 2. Komandnom štabu oklopne brigade u Istanbulu, uglavnom je koordinirao Muzaffer Duzenli. Na sastanku, kojem su prisustvovali i komandanti, razgovaralo se o dotadašnjim pripremama na područjima kojima su oni komandovali.

Na pomenutom sastanku Duzenli je preporučio da se na “one koji otvore vatru odgovori vatrom”, a odlučeno je da nakon puča u cijeloj Turskoj bude objavljena lista vojnog režima. Na sastanku je razgovarano i o planovima u vezi sa mjestima koja će u okviru pokušaja puča biti zauzeta.

Na sigurnosnim kamerama 2. Komandnog štaba oklopne brigade u Istanbulu, snimljenom u periodu od 12. do 14 jula, vidi se da je sastancima prisustvovalo i 17 visokih vojnih zvaničnika iz nekoliko turskih gradova.

– Snimci iz Vojne akademije

Prema video snimcima Vojne akademije, osoblje koje je učestvovalo u puču, zaključalo je prostoriju od 14. do 15. jula, gdje su to prilikom održali sastanka na kojem su razgovarali o pripremama za puč.

– Upad u sjedište TURKSAT-a

Utvrđeno je da su pučisti koji su upali u sjedište TURKSAT-a te sa sobom poveli tim za emitovanje, u kojem su se nalazili uposlenici Samanyolu TV-a i TUBİTAK.a, inače članovi FETO-a, kako bi prekinuli su sva emitovanja te omogućili da se samo čuje glas pučista. U optužnici se navodi da se u timu nalazio i optuženi Mehmet Dagkoy, koji je završio Gimnaziju Yamanlar koja se dovodi u vezu sa FETO-om.

– Bivši načelnik policije u tenku

U okviru istrage protiv paralelne države utvrđeno je da je Mithat Aynaci, koji je tokom procesa “17-25 decembar” zbog povezanosti sa FETO/PDY razriješen dužnosti šefa sigurnosnog odjela policije u Istanbulu, u noći pokušaja državnog udara pronađen je u uniformi u jednom od tenkova koji su pokušali zauzeti sjedište istanbulske policije.

Također, bivši načelnici policije Lokman Kircili i Gursel Aktepe su privedeni dok su čekali ispred Odjela za obavještajne poslove u Direkciji policije kako bi preuzeli vlast. Iz izjave Aktepea je jasno da ima simpatije prema Gulenu, te da je dva dana boravio u kući u SAD-u u kojoj boravi Gulen, gdje je prisustvovao i sastancima i predavanjima. Nakon što je razriješen dužnosti, i dalje je mjesečno od FETO-a primao platu.

U noću pokušaja puča Aktepe kao i drugi su dobili poruku da se “svi vrate na bivše dužnosti”, nakon čega je stigao ispred sjedišta Direkcije policije.

– “Zgazite, ubijte, pregazite”

U okviru istrage koja se provodi u Konyi, osoba kodnog imena “Enes” je ispričala kako su osobe koje su bile angažovane u FETO-u dale naredbe u vezi sa državnim udarom. Osumnjičena osoba je ispričala kako ga je član FETO-a nazvao telefonom u noći pokušaja puča i rekla mu “ko god izađe pred vas i pokuša vas spriječiti, nemajte milosti, zgazite i ubijte”.

U okviru istrage u Batmanu, privedeni Umit Eyvazoglu je kazao da je dobio naredbu da izvrši naredbe FETO-a i da učini sve kako bi se srušio otpor protiv pučista.

– Poruka “Spremno je 20 hiljada vojnika”

U okviru istrage protiv FETO-a je utvrđeno da je bivši pukovnik, zamjenik komandatna 5. Oklopne brigade Uzay Sahin dan prije pokušaja puča putem WhatsAppa poslao poruku koja je glasila “U Trakyi je spremno 20 hiljada vojnika”. U grupi na WhatsAppu gdje je stigla poruka nalazili su se i drugi pučisti.

Jedan od najjasnijih dokaza koji pokazuju povezanost FETO-a sa pokušajem puča u Turskoj je i slučaj načelnika Generalštaba turskih oružanih snaga generala Hulusija Akara. Akar je tokom iskaza u tužilaštvu kazao da mu je tokom zarobljeništva komandant 4. Zrakoplovne baze Akinci general Hakan Evrim ponudio da ga spoji i da razgovara sa “vođom Fetullahom Gulenom“.

– Prijeteće poruke Gulena

Dan nakon pokučaja puča u Turskoj, Fetullah Gulen, koji je rekao kako nema “nikakve veze sa pobunom”, narednih dana je za turski narod kazao da su “idioti”, dok su u džepovima pučista pronađene novčanice od jednog dolara na koje je Gulen učio molitvu. Također, kod kapetana koji je bombardovao hotel u kojem je boravio predsjednik Erdogan pronađena je Gulenova molitva.

Službenici u odjelu za izvršenje presude u Izmiru su pronašli poruku koja je bila upućena Gulenovom nećaku koji je boravio u tom odjelu, a koja je glasila: “Ovaj pokušaj nije uspio. Naši prijatelji izgleda da se nisu dobro organizovali. Šta će sada biti, hoće li biti nekog novog pokušaja? Šta mi ovdje možemo uraditi…”.

Prema optužnici u okviru istrage protiv FETO-a jedan od dokaza je i bilješka bivšeg brigadnog generala, šefa združenog štaba Mehmeta Partigoca, a koju je poslao porodici, U bilješki je napisano “Nama je pripao zadatak da zaustavimo loše stanje u kojem se zemlja našla. Da nisam napravio ovu pobunu, mene bi do kraja života zadržali u zatvoru”.