IT kompanije iz BiH i Srbije imaju šansu za nastup na globalnom tržištu

Direktorica sektora za transport i komunikacije VTKBiH Sabrina Teskeredžić izjavila je da je u IT sektoru Bosne i Hercegovine zaposleno oko 18.000 radnika i da taj sektor ostvaruje oko 1,3 milijarde KM prometa, te da je Komora prepoznala značaj IT sektora u BiH i, stoga, mu pridaje veliku pažnju.

Dodala je da je VTKBiH bila i da će biti mjesto okupljanja privrednih subjekata kako bi zajednički identificirali svoje probleme da bi oni na adekvatan način bili predstavljeni nadležnim institucijama.

Sekretar Udruženja informatičke djelatnosti Privredne komore Srbije Jelena Jovanović rekla je da IT kompanije u zemljama regiona posjeduju veliki potencijal i da im komore i druge institucije trebaju pomoći da postanu globalne.

Naglasila je da je današnji događaj bitan kako bi se kompanije iz BiH i Srbije povezale i sa zajedničkim projektima izašle na treća tržišta, ali i na globalno.

Predsjednik Asocijacije IKT pri VTKBiH Brano Vujičić kazao je da kompanije iz tog sektora najviše koristi imaju upravo od sklapanja direktnih kontakata s kompanijama iz regiona.

Potcrtao je da Asocijacija intenzivno radi na predstavljanju regiona kao IT “nearshore” destinacije za EU i SAD, jer je riječ o vrlo konkurentnom sektoru.

Borko Drašković iz kompanije Enetel Solutions iz Beograda naveo je da su ovakvi skupovi značajni jer se na jednom mjestu okupi veliki broj kvalitetnih kompanija koje razmatraju mogućnosti za saradnju.

Dodao je da su IT kompanije iz regiona poznate po svojim inovacijama, što ih u percepciji kompanija iz zapadne Evrope izdvaja od konkurencije s Dalekog Istoka.

Poslovne susrete organizovala je VTKBiH na inicijativu Privredne komore Srbije.

(FENA)