Edvard Mordrejk – čovjek sa dva lica !

Često imamo običaj da za neku osobu žargonski kažemo da je sa čovjek s “dva lica”, ali da li znate da kroz historiju su zaista postojale osobe koje su bukvalno imale dva lica.!…

Englez Edvard Mordrejk, koji je živio u 19. vijeku, imao je veliku anomaliju, rođen je sa dva lica odnosno on je čovjek koji je imao dva lica, jednim s prednje, a drugim “parazitskim” sa zadnje strane lobanje, na potiljku.

Smatrao je da je to drugo lice “demonsko” jer je često noću znalo da “izgovara demonske reči” želio je da ga lekari odstrane.

Ali niko se tada nije usudio ni da pomisli da pokuša takav zahvat. I za današnju medicinu odstanjivanje lica na potiljku bi bilo pravi izazov i veoma rizičan zahvat.

Edward Mordake je sigurno bio spreman i na takav rizik, jer je njegov život sa dva lica postojao nepodnošljiv, a kako je poticao iz imućne porodice sigurno je mogao da priušti sebi najbolje ljekare.

Nažalost, i pored brojnih pokušaja, ostao je osuđen da živi tako.

Edvard nije imao nikakvu kontrolu nad njim. Teško nam je i zamislimo sebe u takvoj situaciji, ali sama pomisao da vam je neka izraslina na potiljku i da proizvodi čudne zvuke, zaista zvuči jezivo.

On je vremenom postao sve povučeniji. Nije želio ni sa kim da se viđa, čak ni sa svojim rođacima i porodicom. Priča se i da je bio veoma nadaren mladić i veoma muzički talentovan.

Kasnije je potvrđeno da to lice ne može da jede niti da govori, ali je zabilježeno da se smije ili plače, ili da nerazgovjetno mrmlja. Ono što je dodatno interesantno u ovom sluaču jeste da je lice bilo žensko.

Sigurno su zvuci koje je to lice proizvodilo, a koje Edvard nije mogao da kontroliše, uticali na Edvardovu psihu. Lice očigledno nije imalo nikakvu svijest. Vjerovatno je bila njegova nerazvijena sestra blizankinja.

Na kraju, Edward Mordake je izvršio samoubistvo u 23. godini, popivši otrov, ne mogavši da izdrži život u takvom stanju. Na njegovo insistiranje u oproštajnom pismu, njegov grob nije obilježen i ne zna se gdje je sahranjen.

Tom Vejts, američki pevač i kompozitor, čak je na jednom svom albumu 2002. godine objavio pesmu posvećenu Edvardu, pod naslovom “Poor Edward”

Do sada nije zabilježen nijedan ovakav identičan slučaj u medicini, ali je tokom historije bilo još nekoliko osoba koje su kao i Edvard takođe bile osobe sa dva lica. Pored Mordrejka, osobe rođene sa dva lica bili su Čang Cu Ping i Paskal Pinjon.

Cu Pingu su se, za razliku od Mordrejka “dva lica” formirala sa iste strane. Čangovo drugo lice formiralo se s desne strane lica, od kojeg su se razvili samo zubi, usne i dio jezika.

Kada bi Čang otvorio usta, automatski bi mu se otvorile i druga usta sa desne strane lica, koja Čang nije mogao da kontroliše. Na svu sreću, operacijom su Čingu uspeli da uklone drugo lice i da mu kožu koliko-toliko osposobe.

Treći slučaj je Paskal Pinjon, koji je kao i Murdok živeo u 19. veku i bio poznat kao Dvoglavi Meksikanac. Međutim, ovaj slučaj je prevara. Pinjon jeste bio rođen sa ogromnom izraslinom posred glave, zbog čega je uspio da se zaposli u cirkusu, ali ta izraslina nije bila lice. Lice je docrtao vlasnik cirkusa, pošto je htio da privuče više ljudi.

( Telegraf.rs )