Ekskluzivno: KO SU – Kandidati za načelnike 2020-te u Kaknju!? Već poznata neka imena . . .

Ekskluzivno: Kandidati za načelnike 2020-te u Kaknju

Već poznata neka imena a mogući i zajednički kandidati

Kako znamo pandemija koronavirusa usporila je predizborne aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Iako bi se Lokalni izbori trebali održati 15. novembra, sva imena kandidata za načelnike, gradonačelnike i vijeća su nepoznanica i to ne samo javnosti, već i političkim strankama koje će učestvovati u izbornoj utrci.

Kako iz pouzdanih izvora saznajemo a potom i samog vrha lokalnih političkih stranaka u Kaknju, finalni dogovori za lokalne izbore 2020.godine su u toku, dok u pojedinim predizbornim koalicijama se već neko vrijeme razgovara ali se još nisu odlučili koja stranka će ponuditi zajedničke kandidate za načelničke pozicije.

Kada je Općina Kakanj u pitanju, prema informacijama od predsjednika SDP-a Eldina Mijoča, njihova partija neće imati svog kandidata za načelnika ali nije isključena mogućnost da podrže zajedničkog kandidata iz druge stranke. Kako i skim ostaje još nepoznanica!?

SBIH bi kao svog kandidata mogla ponuditi Rešada Merdića i Mirsada Tursuma, kao potencijalnog nosioca liste ili kandidata za načelnika. Prema riječima Merdića ako jedan od njih bude kandidat za načelnika drugi će biti nosioc liste ili obrnuto. Prema svemu sudeći Rešad Merdić bi mogao biti kandidat za načelnika.

Prema riječima predsjednika SBB-a Envera Merdića, ova strankao nema kandidata za načelnika Kaknja. Prema političkim procjenama krugu užem ovoj stranci, izvjesno je da će SBB prema ranijem receptu za načelnika podržati aktuelnu vlast u Kaknju ukoliko iz Centrale iz Sarajeva drugačije ne odluče.

Iz PDA Kakanj kao stranačkog ili zajedničkog kandidata za načelnika ove izbore nudi opciju Emina Haračića.

DF Kakanj će za načelnika ponuditi Sedmedina Amiđića koji je prvi put okušava u ovoj utrci a interesantno je da se DF-u pridružio i nekada bivši načelnika Kaknja u dva mandata (2006-2012) Mensur Jašarspahić – Suri.

Nakon svih izjava predstavnika i ostalih stranaka našem portalu vrlo je moguće da će ostale stranke ili neke od njih formirati neku vrstu “Bh. blok-a”.

HDZ je za kakanjinfo otkrio da se radi na dogovoru oko njihovog kandidata ali da to ime još ne bi otkrivali. Međutim, naš portal nezvanično saznaje da bi se moglo raditi o Niki Lozančiću koji je zadnjih dana često viđen u Kaknju.

Iz A-SDA navode da intenzivno rade na odabiru kandidata za nečelnika Općine Kakanj.

Nezavisni blok Kakanj, Naša stranka, Narod i Pravda koja je tek osnovana i NBL Kakanj koja je ranije ostvarila zapažene rezultate, će funkcionisati po principu “ko se s kim dogovori” pa će jedni između drugih imati zajedničke kandidate za načelnike ili samo svog. Ono što se još ne zna jeste ko će I da li će biti jeda kandidat iz tih stranaka pa čak ni koja stranka će ponuditi tog kandidata.

Kada je u pitanju najjača politička stranka SDA Kakanj, kako saznajemo od  Nermina Mandre, Državnog zastupnika i predsjednika SDA Kakanj, kandidati SDA Kakanj su aktuelni načelnik  općine Kakanj: Aldin Šljivo, Almedin Aliefendić – sadašnji savjetnik predsjedavajućeg Parlamenta FBIH, Mirnes Bajtarević – aktuelni direktor JP Grijanje Kakanj, Mirnes Bašić – aktuelni ministar u Vladi ZDK i Sead Imamović, aktuelni direktor Rudnika Kakanj. SDA Kakanj ima ogroman potencijal i kadar koji će ponuditi svojim biračima. U narednom period preostaje da se vidi ko će u konačnici biti kandidat SDA u Kaknju u utrci za načelnika općine!?

Prema informacijama kakanjinfo portala, SDA bi mogla da ponudi još jedno ime ali da je na potezu Izvršni odbor jer Statut SDA daje ovlasti Izvršnom odboru općinskih organizacija da predlažu kandidate za izvršne pozicije u vlasti.

Izbori za načelnike i gradonačelnike će ove godine u Kaknju naročito biti neizvjesni I sa velikim očekivanjima u Kaknju . S druge strane, moguće je formiranje nekog novog “Bh. blok-a” dok o opcijama potencijalnih nezavisnih kandidata što je ranije bilo slučajeva kao načelnika baš niko ne govori.

Većina stranaka i koalicija najavljuju imena za drugu polovinu jula, te ističu kako je postizanje dogovora o kandidatima i kandidatskim listama usporeno zbog aktuelne pandemije koronavirusa. Centralna izborna komisija je propisala da se kandidatske liste podnose u periodu od 5. do 17. augusta, te će finalne liste zasigurno biti poznate tek početkom osmog mjeseca.

kakanjinfo.com