EKSKLUZIVNO: Nezir Begić „Neza“ – raskošan talenat mladog dizajnera čije radove gledate svaki dan!

 

15592526_10207708552847081_1158633961_n

Igra, proces i uspon je ono što ja želim!

Bilo da se radi o izradi loga, pozivnica, oglasa, novina, zahvalnica, grafički dizajner svojim radom svakodnevno doprinosi brojnim platformama, te izdavaštvu u klasičnom i digitalnom obliku. Pri tome svoju kreativnost najbolje pokazuje ako poznaje svaki stadij posla, od grafičkog oblikovanja fotografija i teksta u smislenu priču do njene pripreme za štampu ili objave na webu. U svijetu u kojem je vizual gotovo sve, danas rijetko koje poslovanje može proći bez usluga grafičkog dizajnera. Treba li vam potvrda za to? Okrenite se oko sebe na ulici ili posjetite omiljenu web stranicu. Pogledajte najavu utakmice, projekta, pozorišne predstave, najave nekog događaja, loga firme, loga i brending internet stranice ili portala. Kakanj  je prepun njegovih radova i traži još!

Grafički dizajner jedno je od perspektivnih zanimanja za kojim potražnja kontinuirano raste već nekoliko godina. Predviđa se da će samo u SAD-u do 2020. godine potražnja narasti za 13 posto. Evropa je taj procenat več prestigla.

Naime, ovom prilikom predstavljamo Vam jednog skromnog mladića, još široj javnosti nepoznatog mladog kakanjca, koji svojim kreativnim radovima oduševljava mnoge, te svojim inovacijama, pristupu u radu daje publici nešto sasvim novo, kao da najavi daje smisao, plakatu i događaju neku novu dimenziju budućnosti.

Nezirov potpis je postao brend na većini kakanjskih projekata!

Interesantan podatak je da je Nezirov potpis na skoro svim kakanjskim projektima za koje je radio i dizajnirao plakate a među poznatima su: „Kraljev fest“, „Bijeg iz tame“, “BUDIJAKA“, „Kakanjski dani – 2016“, „Bilo jednom na balkanu“, „Kakanj kroz vrijeme“, „Oprez-kladionica na putu“ te brending za modno-scenski događaj “Kakanj Fashion Night” koji se održava za nekoliko dana. Osim toga Neza je radio brending za portale Kaportal i Kakanjinfo.com, Udruženje „Omladinski kulturni centar Kakanj“, Frame produkciju čiji je član u kojoj svakodnevno smišlja neke nove stvari i realizuje neke nove ideje.

Mnoge je zainteresovao Nezirov rad ali mnogi nisu imali informaciju ko je on, postavljali su pitanja ko to radi sve te stvari, ko to sve priprema dok ne dođe u samu štampu, portal ili televiziju.

Kakanjinfo.com za sve čitaoce predstavlja ovog mladog perpektivnog mladića, kojeg takoreć izvlačimo iz „medijske sjene“ a koji je zaslužio mnogo veću pažnju.

Nezire predstavi nam se po prvi put u javnost i reci nam nešto o sebi?

Moje ime je Nezir Begić i živim u malome gradu u srcu Bosne i Hercegovine. Ovdje sam odrastao i proveo predivno djetinjstvo koje će mi dugo ostati u sjećanju. Iako nisam imao priliku da iskušam mnogo stvari u ovom malom industrijskom gradu koje bi se trebale nuditi mladima, osjećao sam život kreativno i  interesovanje sam pronašao u malim stvarima.

Kako je sve počelo, odakle spoznaja da je to to što voliš?

Tragajući za svjetlom života, nošen svojim vlastitim iskrenim sklonostima, otkrio sam zadovoljstvo kao i samopuzdanje i samopoštovanje koje stičem onda kada potezima svoje ruke napravim nešto što učini da svaki put iznova i iznova postajem ovisan o tom osjećaju. Još kao djetete, uočili su kroz igru i razgovor šta je to što me čini znatiželjnim, zadržava moje misli i pogled.

Prateći svaki moj pokret ruke po papiru, prvim sastavljanjem logo kockica, gradeći prve kule u pijesku, načinom na koji posmatram stvari, odgovorima na pitanja šta je to što želim biti kada porastem u meni su pronašli malog umjetnika velikih očekivanja. Na kraju se moj san počeo ostvarivati.

Odakle interesovanje da dizajniraš?

Kada sam završio srednju školu već sam imao niz projekata koje sam realizirao sam ili sa kolegama i svi su se odnosili na crtanje slika i grafita koji su uljepšali par dijelova ovoga malog grada i upoznali ga sa uličnom umjetnošću. Ali ubrzo sam morao početi graditi karijeru, odbacio sam fakultet koji nije odgovaralo mojoj viziji i krenuo sam raditi ono što sam sanjao godinama. Završio sam na program jenogodišnjeg obrazovanja kompanije Link group, smijer  New media Design na  ITAcademy. Ubrzo nakon toga učlanio sam se u udruženje mladih AlterVal sa kojim uz mnogo napora, truda i ljubavi sam  realizirao niz velikih projekata  kao što su : izložbe, radionice, koncerti i festivali koji su ispunjavali moje slobodno vrijeme. Neki od projekata su: Kraljev fest, Bijeg iz tame, “BUDIJAKA i mnogi drugi.

Kontakt sa Frame production-om odakle je ozbiljnije počelo!

Uporedo s tim počinjem raditi kao grafički dizajner u saradnji sa Frame production-om počinjem se baviti brandingom, marketingom, fotografijom i video produkcijom. Tu sam radio na projektima kao što su „Kakanjski dani – 2016“, „Bilo jednom na balkanu“, „Kakanj kroz vrijeme“ a potom i redovno snimanju spotova i svadbi za koje znaju mnogi da radimo. Također iskustvo stičeem u mnogim lokalnim i međunarodnim kompanijama radeći na web development-u, grafičkom dizajnu i video produkciji.

Šta i Kako dalje?

Ovo je tek početak i ne planiram stati. Mene zanima uspon, ne vrh. Za mene nema kraj igre, nema cifre novca niti količine uspjeha, mene te stvari ne zanimaju. Igra, proces i uspon je ono što ja želim.

Navedi neke od aktuelnih projekata?

Trenutno radim marketing i brending za modno-scenski događaj  “Kakanj Fashion Night”, koji je aktuelan ovih dana, UI/UX dizajn za aplikaciju Zenica 360, radim web stranici našeg Udruženja „Alter Val-a“ i mnogim projektima vezanim za grafički dizajn, u skorije vrijeme sam uradio dizajn grba za zgradu naše općine a koji je instaliran u salu za održavanje sjednica OV Kakanj. I naravo vidjet ćete uskoro a radi se o jednom „tajnom projektu“.

 Oduševljava li te, imponujel ti i šta znači za tebe kao mladog dizajnera kad vidiš da se ljudima sviđa plakat za neku predstavu, projekat, logo za firmu i slično?

Naravno, to i jeste cilj sa svakim radom koji napravim. Mora se gledati i na želje i pogled javnosti pri kreiranju svakog dizajna. Dizajn ne uspije ako se samo tebi sviđa.

Ima li perspektive za mlade u Kaknju?

Da, koliko god se činilo nekada da je sve „sivo“, moramo se napomenuti da živimo u doba velikog kulturnog pomaka. Ova stvar što zovemo internet je jako podcijenjena pogototvo kod nas. I što je najzanimljivije ovo je tek početak ćak i ovo o čemu pričamo nije postojalo prije 20 godina Sada nije toliko važno gdje živiš ako imaš pristup internetu tvoj glas se može čuti daleko. Lično za Kakanj mislim da stabilno napreduje i da se konstantno otvaraju nove prilike za mlade.

Hamid Hadžić/KAKANJINFO.COM

U FOTOGALERIJI POGLEDATE VEĆINU NEZIROVIH RADOVA:

[foogallery id=”11275”]