Pronađena još jedna skica Leonarda da Vinčija!

leonaro da vinci

Ovih dana pronađena je još jedna skica poznatog Leonarda da Vinčija koja ima veoma veliku vrijednost.

Nakon procjene stručnjaka utvrđeno je da skica dizmenzija 19×13 centimetara pripada italijanskom slikaru i najvećem geniju renesanse – Leonardu da Vinčiju! I po procjenama ova skica je vrijedna oko 16 miliona dolara!

skica leoanrdo da vinciRiječ je o jednom od osam crteža na kojima je da Vinči portretirao Svetog Sebastijana, između 1482. i 1485. godine, kada je boravio u Milanu u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. Da Vinči je nacrtao osam skica Svetog Sebastijana, a samo su dvije sačuvane do dana današnjeg.

Jedna se čuva u muzeju francuskog grada Bajonea, a druga u Kunsthalle muzeju u Hamburgu. Ovo je prvo djelo da Vinčija koje je pronađeno u proteklih 15 godina.

Doktorr, čiji identitet nije otkriven, u aukcijsku kuću donio je 14 crteža koje je naslijedio od svog oca. Crteže je, kako je rekao, čuvao godinama, ali je nakon penzionisanja htio da vidi njihovu vrijednost.

Planirano je da skica slavnog umjetnika bude predstavljena na licitaciji u junu naredne 2017. godine u Parizu.

Po procenama aukcionara kako smo rekli, aukcijska cijena skice bi mogla da dostigne i cifru oko 16 miliona američkih dolara što je četiri miliona više od rekorda za da Vinčijevu skicu koja je prodata 2001. godine na aukciji kuće “Kristi”.