Emotivna promocija knjige “Moj osmijeh je moja osveta” upriličena u Parku Doma kulture

JU KSC Kakanj u sklopu obilježavanja 11. jula dana kada se obilježava godišnjica genocida koji je počinjen 1995. godine u Srebrenici, organizovala izložbu fotografija pod nazivom “Srebrenički put pakla” i promociju Fotomonografije ‘Srebrenički put pakla 1995 – 2015’ autora Ahmeta Bajrića Blicka. Jedan od događaja koji je također posvećen ovom datumu je promocija knjige Dževe Avdić pod nazivom “Moj osmijeh je moja osveta” koja je upriličena večeras u ugodnom ambijentu Parka Doma kulture. Promociju ove knjige upotpunila je muzička tačka naše sugrađanke Ajne Balešić i Perice Ramljaka koji su izveli “Srebrenički inferno”.

U uvodnom dijelu gostima se obratio dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo koji je poželio dobrodošlicu gostima te poručio da se priča o Srebrenici mora pričati iznova i svaki dan. Nakon toga autorici je uručen poklon od JU KSC Kakanj u znak zahvalnosti.

Autorica-Dževa Avdić, rođena u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Nakon agresije na BiH sa porodicom i sugrađanima biva protjerana iz rodnog grada. Tada devetogodišnjakinja prvobitno privremeno živi  u Tuzli, a od 1996. godine u Vogošći  gdje  završava osnovnu i srednju školu. Potom dalju edukaciju nastavlja na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu i stiće zvanje diplomirani žurnalista (PR) 2008. godine.  Jedinstvena poruka knjige je da dobrota i dobro uvijek pobjeđuju.

“Hvala Kaknju što pamti Srebrenicu prije i poslije 11. jula. U Kaknju sam kao nigdje dosad osjetila potpuno saosjećanje sa žrtvom genocida, ne sa Dževom Avdić nego sa Srebrenicom”, navela je autorica knjige.

Večeras je bila vrlo emotivna i intimna promocija jer se ni autorica a ni promotor nisu štedili i potpuno su otvorili dušu publici koja se u potpunosti identifikovala sa pričom.

Priča je potpuno autentična i istinita. U knjizi čitatelj neće pronaći riječi mržnje, pozivanja na osvetu i slično, pisanom riječju i univerzalnim vrijednostima odgovara na zlo, nepravdu, odbačenost… Pisala je u ime svih kojima je zaborav gori od zločina.

Recenzenti navedene knjige su dr. Rasim Muratović, prof. dr. Fahira Fejzić Čengić i poznata bosanskohercegovačka književnica Nura Bazdulj-Hubijar.

Promotor i moderator knjige bio je Zinajid Delibašić.

JU KSC KAKANJ