Erdogan se aktivno uključio u rješavanje krize između Katara i arapskih država

Erdogan je, u svojstvu predsjedavajućeg Organizacijom islamske saradnje, obavio telefonske razgovore s velikim brojem predsjednika i premijera islamskih kao i zapadnih zemalja

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Numan Kurtulmus je izjavio da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan aktivno uključio u rješavanje krize između Katara i nekoliko arapskih država, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjednik se aktivno uključio u rješavanje ovog problema tako što je, u svojstvu predsjedavajućeg Organizacijom islamske saradnje, obavio telefonske razgovore s velikim brojem predsjednika i premijera islamskih kao i zapadnih zemalja”, rekao je Kurtulmus novinarima u pauzi sjednice Vlade Turske u Ankari.

Istakao je kako je potrebno učiniti potrebne napore kako bi što prije bila riješena pomenuta diplomatska kriza.

“Sve govori da se radi o ozbiljnoj krizi. Potrebno je krizu riješiti prije nego se dodatno produbi. Ne treba stvarati nove napetosti na Bliskom istoku. Turska će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi bilo riješeno ovo pitanje”, kazao je Kurtulmus.

S druge strane, Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, istakao je da Turska izražava žaljenje zbog odluke nekih arapskih zemalja da prekinu diplomatske odnose s Katarom i nametnu sankcije tom zemlji.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je, također, diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Huti, bliskog Iranu.

U međuvremenu, Katar je izrazio žaljenje zbog odluke arapskih država da prekinu diplomatske odnose zbog navodne podrške terorizmu. Odbacili su optužbe za terorizam, tvrdeći da ga sankcije neće pogoditi.