Esmin Brodlija – Radionice u ovom priručniku učesnicima nude iskustvo i doživljaj kao metod učenja o rodu i rodno zasnovanom nasilju

15420875_579796185544064_7545726034347721146_n

 

Priručnik koji se nalazi pred nama plod je hrabrosti i entuzijazma tima okupljenog oko NVO Alternative Kakanj, kažem hrabrosti jer je ovo zaista nova tema na našim prostorima, a naručito na našoj općini.

Želim da se zahvalim gđici. Maksumi i NVO Alternative Kakanj, kao i predstavnicima škola, ali i obdaništa , svim prosvjetnim radnicima i roditeljima koji su učestvovali u ovom projektu, kao i IN fondaciji, i dali svoj veliki doprinos izradi priručnika od kojeg bi u budućnosti korist trebali imati svi stanovnici naše općine ali i puno šire.

U priručniku se mogu nači radionice pogodne za sve uzraste i osobe sa različitim akademskim statusom, jer su pisane lako razumljivim jezikom i na jednostavan način. Posebno bogatsvo priručnika je iskustvo koje su voditelji radionica podijelili sa čitateljima, te na taj način dali smjernice koje za buduće voditelje mogu biti od velikog značaja.

Meni je kao psihoterapeutu od posebnog značaja bio iskustveni dio radionica, te mi je zadovoljstvo da mogu reći kako su radionice u ovom priručniku radionice koje učesnicima nude iskustvo i doživljaj kao metod učenja o rodu i rodno zasnovanom nasilju. Želim da istaknem i to da su najmlađi učesnici pokazali širok spektar mogučnosti za rad na temi roda i rodno zasnovanog nasilja, ali i da su odrasli prezasičeni stigmom i predrasudama zasnovanim na rodu, te da je ovo područje na kojem NVO Alternative ali i sve druge organizacije treba da rade u budućnosti…

KAKANJINFO