EU FINANSIRA OBNOVU FISKULTURNE SALE OŠ AHMED MURADBEGOVIĆ STRANJANI: PREMIJER PIVIĆ I MINISTAR MUŠIJA NAJAVILI NOVA ULAGANJA U OBRAZOVNU INFRASTRUKTURU 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija posjetili su danas Osnovnu školu “Ahmed Muradbegović” u Stranjanima, gdje su u toku radovi na rekonstrukciji sportske dvorane, koji se finansiraju sredstvima Evropske unije.Premijer Pivić se zahvalio Delegaciji EU u BiH, istakavši značaj infrastrukturnih projekata za lokalnu zajednicu i Zeničko-dobojskih kanton. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova te izrazio uvjerenje da će izvođač radove završiti u predviđenom roku i da će učenici već od početka drugog polugodišta školske 2023/2024. godine imati na raspolaganju dvoranu za sport i tjelesni odgoj.

– Vlada je proteklih godina učinila mnogo u smislu ulaganja u obrazovnu infrastrukturu i sigurno ćemo nastaviti sa tim trendom, kako bismo popravili uslove u svim školama u našem kantonu, jer smo sigurni da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost – rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da će Vlada ZDK-a iskoristiti sve dostupne oblike saradnje sa svim nivoima vlasti, ali i sa međunarodnim partnerima i finansijerima, kako bi se obezbijedila sredstva za značajnija ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Direktor OŠ “Ahmed Muradbegović” Mirnas Fazlić zahvalio se Delegaciji EU na odobrenim sredstvima u iznosu od 250.000 KM, a Vladi ZDK-a na kontinuiranoj podršci i ulaganjima u ovu školu, kojima su značajno unaprijeđeni uslovi za boravak i odvijanje nastavnog procesa za oko 370 učenika koji pohađaju centralnu školu te još oko 230 učenika tri područne škole.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija rekao je da su u toku konkretni razgovori o novim ulaganjima, a jedan od značajnijih projekata finansirat će UNDP, kroz projekat kojim će biti obuhvaćeno 40 škola u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

– U prvoj fazi ćemo raditi analize, da vidimo koje škole posjeduju energetske audite, a potom odabrati 15 škola u Zeničko-dobojskom kantonu u kojima će biti realizovane mjere energetske efikasnosti – rekao je Mušija.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović zahvalio se Vladi na kontinuiranim ulaganjima, naglasivši da se svaki prosvjetni radnik raduje ovakvim projektima.

– Ovo je zaokret u politici Vlade ZDK-a, jer smo u proteklih 10 mjeseci bili ignorisani od strane prethodnog premijera, a prosvjetni radnici su bili građani drugog reda. Očekujem bolje dane za prosvjetne radnike, bolje uslove rada i bolje uslove za djecu – rekao je Šatorović.

Press služba ZDK