EU se privremeno vraća uglju

Evropska unija vratit će se privremeno na ugalj kako bi se izborila sa sve manjim količinama ruskog gasa, potvrdio je izvor EU za Reuters, pošto su problemi na tržištu gasa i rastuće cijene pokrenule trku za alternativnim gorivima.

Evropa će se privremeno okrenuti alternativama u vidu fosilnih goriva, kako bi se nadomjestio ruski gas u svjetlu akcija predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali ti potezi neće dugoročno ugroziti ciljeve kada je riječ o klimatskim promjenama, istakao je visoki zvaničnik Evropske komisije.

Vršilac dužnosti direktora za međunarodna pitanja i klimatske promjene u Evropskoj komisiji Elina Bedram rekla je na skupu „Afrika energetski forum“ da nezakonita invazija Rusije u Ukrajini za posljedicu ima vanrednu situaciju u Evropi.

“Sa ovim odmetničkim ponašanjem Putinove administracije i Gasproma, koji iznenadno smanjuje protok gasa, sprovodimo veoma važne mjere, ali sve su privremene,” naglasila je Bedram, aludirajući na korištenje uglja.

Količine gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1 smanjene su na 40 posto, što produbljuje energetsku krizu, navodi Reuters.

Da bi se izborila sa nedostajućim količinama gasa, Međunarodna energetska agencija saopštila je da Evropa mora da zamijeni ruske zalihe energije iz obnovljivih izvora, uključujući nuklearnu energiju.

Direktor te agencije Fatih Birol upozorio je da će Rusija nastaviti da nalazi izgovore da smanji količine gasa ili da ga potpuno obustavi kako se zima približava.

Reuters