EYOF: Sarajevo je večeras centar Evrope – Spektakl na otvorenju!

U BiH došle su stotine novinara koji će pratiti takmičanja na EYOF-u, a danima su u Sarajevu već popunjeni smještajni kapaciteti. Hiljade turista iz cijelog svijeta stiglo je u olimpijski grad.

Spektakularnom ceremonijom na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ večeras je počelo otvaranje 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF). Pred prepunim tribinama stadiona izveden je svečani program u kojem su učesvovale stotine volontera, umjetnika, muzičkih stvaralaca, uz zahtjevnu tehnčku podršku i koji se mjesecima pripremao do najsitnijeg detalja.

Bio je to spoj bosanskohercegovačke tradicije i modernog. Svoj doprinos dale su i Oružane snge BiH, Vojni orkestar te Počasna jedinica koja je na stadion unijela zastavu BiH nakon čega je uslijedila himna BiH. Svečni defile zemalja učesnica počeo je izlaskom delegacije Grčke.

Otvaranju EYOF-a prisustvuje veliki broj zvaničnika iz BiH, regiona i svijeta, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva BiH i Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je ugostio i premijera Republike Sjeverna Makedonija Zorana Zaeva, premijer KS Edin Forto, državni parlamentarci, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, te brojni drugi pripadnici javnog života BiH.

Na 14. EYOF-u učestvuje 1.400 sportista, trenera i članova delegacija iz 46 država. Boje BiH brani 21 sportista u pet sportova. Takmičenja će se održavati u osam sportova alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, hokej na ledu, brzo klizanje, umjetničko klizanje, snowboard i karling na planinama Jahorina, Igman i Bjelašnica, te u dvoranama Huan Antonio Samaranch, Skenderija i na Palama.

U BiH došle su stotine novinara koji će pratiti takmičanja na EYOF-u, a danima su u Sarajevu već popunjeni smještajni kapaciteti. Hiljade turista iz cijelog svijeta stiglo je u olimpijski grad. Mnogi od njih za Sarajevo su čuli zbog 14. Zimskih olimpijskih igara koje su održane od 8. do 19. februara 1984. godine.

Snimak cjelovečernjeg programa otvaranja 14. EYOF-a u Sarajevu možete pogledati u priloženom video…