Fadil Kosovac iz Bukovlja, majstor za “brezove metle”: “Samo Allah dž.š. zna broj metli koje sam ispleo do sada”

fadil-kosovac-majstor-za-brezove-metle-iz-bukovlja

U selu Bukovlju nedaleko od Kaknja živi sam dedo Fadil Kosovac, 66-godišnjak. On već više od 20 godina redovno plete i pravi “brezove metle”, a to mu je i svakodnevna zanimacija i razonoda.

To je stari seoski zanat koji je uveliko izgubljen a njegovi majstori su rijetka pojava.

Osim brezovih metli, ovaj neumorni zanatlija pravi i drške ili štila za sjekire, motike, kose, srpove i sve ono što je činilo ovaj redovan alat u prošlosti naših djedova i pradjedova koji su živjeli od poljoprivrede i svakodnevno radili. Specifičan je i poseban je alat s kojim on to detaljno radi.

Tako Kosovac na tenane, uz cigaru i mali nož, metle sređuje kliještima i žicom a dnevno može da završi i do tri metle. Cijena im, kako kaže, nije velika. “Ne d’o mi Bog, ne falim se, ali sam uvjeren da na kakanjskoj općini ne može niko napraviti ovakve metle, a s druge strane narod ne može i neće da radi ovakve poslove, jer smatra da je to zaostao zanat i da nije koristan.

Rijetko nosim svoj rad na pijacu da prodam, jer hvala Allahu uvijek prodam prije nego i završim. Samo Allah dž.š. zna broj metli koje sam ispleo do sada”, bile se riječi našeg sagovornika.

Fadilove metle krase alvije mnogih domaćinstava u BiH ali i dijaspore. On to kvalitetno radi i sa velikom pažnjom, pa je tako tokom našeg razgovora napravio jednu.

fadil-kosovac-majstor-za-brezove-metle-iz-bukovlja-1

(kakanjinfo.com)