Fekalni otpad ugrozio vodosnabdijevanje Tuzle, Lukavca i Živinica

Kako je istaknuto iz Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Vodovod i kanalizacija Tuzla, u čijoj je nadležnosti izvorište Toplice, u subotu je utvrđeno da je kompanija RIAL-ŠPED iz Doboj Istoka, koja vrši čišćenje fekalnog otpada iz kanala regionalnih cesta, isti neovlašteno i neodgovorno odložila u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode Toplice.

“Ovakvim neodgovornim ponašanjem kompanija RIAL-ŠPED je ugrozila vodosnabdjevanje općina Živinice i Lukavac te grad Tuzlu i stvorila pretpostavke za kontaminaciju izvorišta Toplice, kao jednog od najznačajnijih resursa pitke vode u Sprečkom polju”, istakli su iz JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Iz ovog preduzeća za Klix.ba su kazali da građani trenutno nemaju razloga za zabrinutost, s obzirom da je voda koja se doprema u domaćinstva bakteriološki ispravna, a što je potvrdila i analiza koja je urađena sinoć.

“Naše ekipe trenutno rade na raščišćavanju otpada, tako da mi očekujemo rješavanje ovog problema u toku dana. Opasnost od zagađenja trenutno ne postoji te građani nemaju razloga za zabrinutost”, kazali su nam iz JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.