Forto zatvorite kladionice!

Sutra će se na hitnoj sjednici Skupštine KS razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a najavljeno je da će biti isplaćena odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima.

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će zastupnici razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku, bit će održana online sutra, 22. marta.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, izmjenama ovog zakona, koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima. Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizirati kroz budžet, poručio je Forto, prenosi Fena.

Sutrašnju sjednicu komentarisao je za Oslobođenje sarajevski ugostitelj Denis Stojnić koji već danima upozorava da ove mjere neće donijeti ništa drugo osim propasti mnogih ugostitelja, te je poslao poruku premijeru Vlade KS Edinu Forti.

-Što se tiče sutrašnje Sjednice KS, nisam iznenađen, pomoć je neophodna, ali osim nje treba da razmatraju i zatvaranje kladionica, skijališta i drugih privrednih subjekata, jer samo zatvaranjem nas ugostitelja neće smanjiti broj zaraženih u KS dok su drugi Kantoni otvoreni.