FOTOGALERIJA sa današnje komemoracije i dženaze Fahrudinu Bečiroviću, bivšem policijskom komesaru

img_8226

Komemoracija Fahrudinu Bečiroviću, bivšem policijskom komesaru ZDK,  održana je danas u velikoj sali Doma kulture u Kaknju. Velikom broju prisutnih obratili su se policijski komesar ZDK Semir Šut i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

img_8212

“U  literaturi i publikacijama iz oblasti sigurnosnih studija  postoje zapisane definicije policajca i njegove misije.

Mi u Kaknju smo imali svoju definiciju policajca. Naš policajac po definiciji i više od toga bio je Fahrudin Bečirović.

Bio je čvrst, jak, stamen, odlučan i profesionalan, a istovremeno i blag, prijateljski raspoložen, susretljiv i pažljiv prema ljudima. Bio je čovjek koji je imao ozbiljno lice profesionalnog policijskog službenika, ali i lice čovjeka sa istinskim prijateljskim osmijehom. Ponekad se činilo da se ta dva lica mogu vidjeti istovremeno. Zbog toga smo mi u Kaknju ponosni što smo u ovom kratkom ovozemaljskom bivstvovanju u Fahrudinu Bečiroviću imali prijatelja, sugrađanina, patriotu, borca za poredak, zakon, red, sreću i zadovoljstvo svih ljudi.

img_8203

 

U nevjerici i tugi Kakanj danas stoji u stroju u čast našeg prijatelja, sugrađanina i do posljednjeg daha odanog patriote Fahrudina Bečirovića. Kakanj danas stoji u stroju u čast svih ratnih policijskih strojeva koje je Fahrudin Bečirović  poveo da u tim sudbonosnim vremenima zavedu javni red, zbrinjavaju izbjeglice koje su dolazile u Kakanj, da primijene slovo zakona i odbrane državu Bosnu i Hercegovinu na brojnim ratištima. Kakanj danas stoji u stroju u čast čovjeka koji je, uz čuvanje javnog reda i mira, u najtežim ratnim vremenima čuvao i obraz Kaknja boreći se ustrajno da u Kaknju ne bude osvete, zalažući se da njegov Kakanj ne pali bogomolje i boreći se nepokolebljivo da njegov Kakanj bude dika i čast Republike Bosne i Hercegovine. U toj misiji Fahrudin Bečirović je uspio i po tome će ga pamtiti generacije Kakanjaca.

img_8325

U postratnom vremenu Fahrudin Bečirović je bio čvrst oslonac i ustrajni graditelj domovine koji je znao pronalaziti odgovore na izazove koje je donosilo vrijeme izgradnje države, vrijeme teških ekonomskih prilika i teških sigurnosnih izazova. Posljednje godine njegovog života posebno pamtimo po odlučnom i profesionalnom pristupu sigurnosnom aspektu velikih događaja koji su organizirani na području Zeničko-dobojskog kantona što je rezultiralo činjenicom da su svi veliki događaji protekli u najboljem redu i miru i da su svi ljudi sa takvih događaja ponijeli najljepše dojmove i utiske. Takvim odnosom prema provođenju zakona i osiguranju pravde, reda i mira, još od teških ratnih vremena, preko turbulentnog postratnog doba, pa sve do smrti, Fahrudin Bečirović se svrstao u najveće čuvare ugleda i časti policije, Zeničko-dobojskog kantona, države Bosne i Hercegovine i svog rodnog Kaknja.

Bio je vrijedan aktivista u svojim rodnim Bištranima i svom Kaknju. Za vrijedan društveni angažman odlikovan je Plaketom Općine Kakanj – jednim od najvećih općinskih priznanja. Kao čovjek koji zna prepoznati i cijeniti prave vrijednosti volio je prirodu i kulturno naslijeđe pa se iz toga rodila i ljubav prema lovu i sevdalinkama koje je često znao iz duše zapjevati.

Zbog toga Kakanj danas stoji u stroju i upućuje posljednje pozdrave i selame i posljednji put salutira svome komesaru, istinskom prijatelju, dobrom komšiji, vrijednom sugrađaninu i odanom patrioti Fahrudinu Bečiroviću”, rekao je načelnik Kaknja Nermin Mandra.

Odmah nakon komemoracije klanjana je i dženaza i obavljen ukop poslije Ikindija-namaza (14:00 sati) u kakanjskom naselju Bištrani.

Vlada ZDK je imenovala Fahrudina Bečirovića za policijskog komesara 2006. godine, a tu funkciju je obnašao puna dva mandata do 2014. godine.

[foogallery id=”10117”]