KAKANJ: SEMINAR ZA KOORDINATORE ZA RAD SA MLADIMA NA NIVOU DŽEMATA

15233678_10209069932878009_2081174046_o-1024x576

U cilju sproviđenja  „Plana i programa za rad sa mladima“ koji je usvojen na 22. sjednici Rijseta IZ-e u BiH u mjesecu martu ove godine, a nakon nekoliko edukativnih seminara  za koordinatore na nivou mežlisa u organizaciji Muftijstva sarajevskog, u nedjelju 27. novembra  održan je i jednodnevni seminar za koordinatore sa nivoa džemata pri medžlisu IZ-e Kakanj.

Mladi koordinatori iz petnaest kakanjskih džemata kroz ovaj seminar imali su priliku da se upoznaju sa organizacijom, strukturom, planovima, ciljevima i načinom rada sa mladima u okviru IZ-e na nivou medžlisa Kakanj, što je sastavni dio strategije u radu sa mladima koju razvija Muftijstvo sarajevsko.

Seminar je vodio Ermin ef. Zahirović imam u džematu Obre, sertifikovani koordinator za rad sa mladima uz asistenciju koordinatorice za ženski aktivizam, muallime Elvedine Plasto.

U prvom dijelu seminara polaznici su imali priliku da se kroz zabavnu radionicu predstave i međusobno bolje upoznaju. U nastavku uslijedila je prezentacija teme:

UPOZNAVANJE SA ORGANIZACIJOM, STRUKTUROM, PLANOVIMA I CILJEVIMA RADA SA MLADIMA U OKVIRU IZ-e NA PODRUČJU MUFTIJSTVA SARAJEVSKOG“

Kroz pomenutu temu koordinatori su upoznati sa organima IZ-e i načinom funkcionisanja vertikalne i horizontalne strukture koordinacije u radu sa mladima. Istaknuto je da „koordinator za omladinu na nivou džemata predstavlja osobu koja je desna ruka imamu u organizovanju, osmišljavanju i realizaciji različitih aktivnosti za omladinu na nivou svoga džemata i predstavlja vezu sa koordinatorom na nivou medžlisa i ostalim koordinatorima džematskog nivoa.“

Ovakav naćin organizacije ima za cilj da u svim džematima zaživi inovativan rad sa mladima, kao što već imamo primjer  u pojedinim našim džematima  koji mogu poslužiti kao modeli a da pritom razvijamo i mrežu održive koordinacije koja će sprovoditi strategiju usvojenu na nivou Muftijstva.

20161127_091756-1024x387

Medžlis je izrazio spremnost ulaganja u ljudske resurse, tako da je planirano da koordinatori prođu kroz vid neformalne edukacije iz oblasti menadžmenta i upoznaju se sa temama poput: (strateškog planiranja, timskog rada, umjeća komuniciranja, izrade projekata, vođenja sastanaka itd.) što bi trebalo  da omogući lakšu i efikasniju sprovedbu strateških programa, dodatno motiviše koordinatore i podstakne nastanak brojnih inovativnih ideja i realizaciju istih.

Naša misija je izgradnja islamskog stava kod mladih kroz jasnu viziju i inovativne programske sadržaje koji će omogućiti mladima da se lakše suočavaju sa izazovima vremena u kojem žive i koji će kao rezultat imati generacije moralnih, poštenih i čestitih mladića i djevojaka koji donose nove vrijednosti i sveopću korist svome narodu i svojoj domovini.

Ovom prilikom izabran je i programski tim koji će raditi na planiranju i realizaciji programa i sadržaja na nivou medžlisa a također su dodijeljeni i prvi zadatci za koordinatore. Jedan od tih zadataka jeste da zajedno sa svojim imamom i omladinom u džematu naprave plan aktivnosti za narednih 6 mjeseci iz programskih oblasti: Edukacije, socijalnih i humanitarnih akcija, društvenih, kulturnih i sportsko-rekreativnih sadržaja, džematskim odborima bit će sugerisano da pruže maksimalnu podršku njihovim aktivnostima. Mladi moraju biti naša prioritetna ciljna grupa jer od njih i njihovog stanja uveliko ovisi očuvanje naše vjere i budućnosti našeg naroda i jedine nam domovine BiH.

MIZ KAKANJ