FOTO/NOVA HIDŽRETSKA 1438. GODINA SA NIZ AKTIVNOSTI SVEČANO OBILJEŽENA U DŽEMATU ČARŠIJA KAKANJ

unnamed

U subotu, 01.10.2016. godine, sa akšam namazom nastupila je nova hidžretska 1438. godina.

Kao što nam je svima poznato hidžretska godina se računa od Hidžre – preseljenja Muhammeda, s.a.v.s., i ashaba iz Mekke u Medinu što je predstavljalo prekretnicu i pomak ka slobodi i dostojanstvu u životima muslimana.

Zbog toga muslimani cijelog svijeta obilježavaju ovaj događaj i na prigodne načine sjećaju se Poslanika a.s., ashaba i njihove žrtve koju su podnijeli za opstanak i napredak islama.

U džematu Čaršija Kakanj smo imali priliku da kroz nekoliko aktivnosti, prije svega omladine i polaznika mekteba, evociramo uspomene na plemenitog Poslanika a.s. i njegove ashabe, podsjetimo se na sam tok i razloge Hidžre i uzmemo poruku za akciju u svom životu.

U subotu, 01.10.2016. godine poslije akšam namaza, u prvim trenucima nove 1438. hidžretske godine, polaznici mektebske nastave upriličili su veče ilahija i kasida, uz učenje odlomaka iz Kur'ana Časnog  te odlomke iz drame Amberom ti cvali puti. Posjeta je bila zadovoljavajuća a naš imam, Elvedin ef. je održao predavanje o vrijednosti i značaju Hidžre u životima muslimana.

unnamed-1

IZLET ZA NOVU HIDŽRETSKU GODINU

U nedjelju, 02.10.2016. godine, svi polaznici mekteba Čaršija, od petog do devetog razreda, imali su izlet u prirodu. S obzirom da se mektebska nastava ne izvodi za vrijeme muslimanskih ili državnih praznika polaznici mekteba Čaršija, zajedno sa muallimom Elvedinom ef. su prvi dan nove hidžretske godine započeli u prirodi.

Na svojevrsnoj nastavi u prirodi Elvedin efendija je polaznicima govorio o vrijednosti i značaju Hidžre te njenim porukama koje su trajne i univerzalne.

U sklopu izleta polaznici su posjetili sportski poligon Osnovne škole 15. april, u naselju Doboj gdje je organizovan je turnir u fudbalu za dječake, a ostali polaznici su se zabavili igrajući košarku, odbojku te druga sportska nadmetanja. Nakon završenog turnira svi polaznici su posjetili Hurije, obližnje brdo na kojem je efendija održao predavanje i razgovor o Hidžri Poslanika i Ebu Bekra.

Bilo je planirano klanjanje podne namaza u priodi ali zbog obaveza efendije u džematu ekspedicija se vratila u džemat do podne namaza.

unnamed-3

unnamed-2

HUMANITARNA AKCIJA DJECE – PAKETIĆI ZA NOVU HIDŽRETSKU GODINU

Trećeg oktobarskog dana izvršena je posjeta kantonalnoj bolnici u Zenici u kojoj su predstavnici omladinskog udruženja Džemata Čaršija iz Kaknja zajedno sa Elvedinom efendijom te predsjednikom Zelenog polumjeseca h. Ibrahimom Hadžimuhovićem podijelili šezdeset paketića djeci koja su Novu hidžretsku godinu dočekali u bolnici.
Paketiće su u toku prethodne sedmice prikupljali polaznici mekteba Čaršija, zajedno sa svojim muallimama Amrom Hrusto i Salihom Kovač te Elvedin ef.
Učešće u ovoj akciji su uzeli polaznici mekteba od prvog do devetog razreda. Ovo je bila novogodišnja humanitarna akcija pod nazivom : Voli drugom što i sebi.
Bila je ovo prilika da naši mektebski mališani pokažu svoju humanost i obraduju svoje vršnjake koji su bili bolesni u danima nastupanja Nove hidžretske godine.
Isto tako prilikom posjete poželjeli smo djeci hairli Novu godinu te što skorije ozdravljenje i izlazak iz bolnice.

unnamed-8

unnamed-4

AKCIJA DARIVANJA KRVI – OMLADINA

Ono što je omladina džemata Čaršija učinila uz nastupanje nove hidžretske godine za svaku je pohvalu.

Naime, 03.10.2016. godine proveli su akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

unnamed-6

Poznato je da bolnici uvijek treba doza ove dragocjene tečnosti i da često apeluju na građanstvo da budu humani i pomognu bolesnicima u njihovom liječenju kako bi imali nadu u ozdravljenje.
Upravo zato naši omladinci su ovu akciju nazvali: Daruj poklon koji život znači, te se nadamo da su nekome ulili nadu u ozdravljenje ali i nadu u bolje sutra što nas, ako Bog da, i čeka sa ovakvom omladinom.

unnamed-5

unnamed-9
U akciji je uzelo učešće nokoliko omladinaca, mladića i djevojaka, te nekoliko starijih džematlija.
Važno je naglasiti da su predsjednik omladine Ahmed Brodlija i imam džemata Čaršija Kakanj prvi darivali krv i tako ličnim primjerom pokazali kako biti human.

H.HADŽIĆ/kakanjinfo.com