Francusko-belgijska inicijativa o Jerusalemu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i belgijski premijer Charles Michel rade na izradi zajedničke inicijative o Jerusalemu kao odgovor na odluku o ovom gradu koju je prošle sedmice donio američki predsjednik Donald Trump.


Izraelski Kanal 10 u četvrtak je emitirao prilog u vezi ove francusko-belgijske inicijative. U prilogu je, između ostalog, rečeno: „Nakon diplomatskog neuspjeha koji je doživio Benjamin Netanyahu u nastojanju da od EU isposluje podršku Trumpovoj odluci tokom sastanka sa evropksim liderima u Briselu, francuski predsjednik i belgijski premijer pripremaju zajedničku inicijativu o Jerusalemu.“

Cilj inicijative, kako javlja ova izraelska televizija, je proglašavanje Jerusalema „zajedničkim glavnim gradom“ Izraela i buduće palestinske države.

Očekuje se da će Macron i Michel svoju inicijativu iznijeti u petak na sastanku lidera Evropske unije.
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će francusko-belgijska inicijativa biti nepovoljna za Izrael i prema Trumpovoj odluci, te je svojim ambasadama u zemljama Evropske unije poslala pisane instrukcije u vezi tog pitanja, objavio je Kanal 10 pozivajući se na neimenovanog zvaničnika izraelskog MVP-a.

U dokumentu koji je poslan ambasadama Izraela u zemljama EU, navodi se u prilogu ove izraelske televizije, ambasadori su upozoreni da bi inicijativa mogla sadržavati poziv Izraelu „da učini značajne ustupke Palestincima kako bi se mirovni proces pokrenuo naprijed“, te su im date instrukcije kako da postupe.

Prošle sedmice, zbog protivljenja Mađarske, EU nije uspjela izglasati osudu Trumpove odluka o Jeruzalemu, usljed čega visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku, Federici Mogherini, nije preostalo ništa drugo nego da Trumpovu odluku osudi u svoje ime.

Pripremio: Abdullah Nasup