Grad gdje su svi stanovnici zaposleni, internet besplatan, kriminala nema – Marinaleda

grad

Na jugu Španije u Andaluziji se nalazi gradić Marinaleda koji na površini od 25 kilometara kvadratnih broji oko 2.700 stanovnika.

Stanovnici ovog grada se ne boje izraziti svoja politička uvjerenja, a ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava, kao što su Federico Garcia Lorca i Pablo Neruda.

Odluke u Marinaledi se donose direktno demokratskim putem na sedmičnim sastancima koje posjećuje oko 300-400 ljudi. I dok se mnoge zemlje bore za stopom nezaposlenosti, u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.

Prosječna mjesečna plata iznosi 1.200 eura mjesečno, cijena stanovanja je 15 eura mjesečno, dok je pristup internetu besplatan. Grad posjeduje dva fudbalska terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen, i svi su besplatno na raspolaganju stanovnicima, osim bazena za koji se plaća godišnja naknada.

Ljudi sami sebi grade kuće, no budući da ne znaju svi graditi kuću, vlasti u pomoć šalju profesionalne građevinare i arhitekte koji pomažu u izgradnji. Jednom mjesečno u gradu se obilježava tzv. Crvena nedjelja kada neko na plenumu iznese ideju o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. I ako ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekada se radi o čišćenju ulica ili popravkama na kućama. Također, grad ima i svoju vlastitu televiziju i radio kanale, a policija ovdje ne postoji.

(Medina K./kakanjinfo.com)