Građevinari “bivše” GMK – obespravljeni, izvarani i izigrani!

IMG_20151110_122526

Radnici sada, već “bivše” a nekada uspješne firme GMK (Građevinsko montažno Kakanj) koji su već nekoliko godina izražavali nezadovoljstvo vlastitim statusom, nisu zadovoljni ranije dobijenim obećanjima!

Izvor blizak našem portalu kaže da su svi radnici izvarani, obespravljeni i izigrani te ističu da teško prate šta se dešava, jer prema njihovim navodima već se 5.godina manipuliše sa preko 300 radnika i njihovim porodicama.

Ističu da su totalno nezadovoljni jer imaju pravosnažne presude sudova u korist radnika, ali ne i zakon koji će to adekvatno sprovest u djelo, da konačno ugledaju svvjetlo dana, zarađene penzije.

Prema našim saznanjima nezadovoljni radnici GM Kakanj se bude, iako im je davno obećano od  direktora preduzeća Mirsada Bjelopoljaka koji je godinama upravljao firmom, konačno rješavanje, mađutim nakon uništavanja firme GMK-a, navode da je Bjelopoljak kao nagradu je dobio novo direktorsko mjesto u drugoj građevinskoj firmi u Sarajevu.

Mnogi radnici, već bivše firme koja je otišla pod stečaj su bez radnog angažmana,  Svi su upućeni na evidenciju nezaposlenih u Zavod za zapošljavanja (Biro rada). A tamo, uglavnom, očekivali su ispunjavanje uvjeta za penzionisanje. Ali, i pored razmjenjenih zahtjeva i informacija prije dvije godine, zaključuje se, da su ostali više nego nezadovoljni, izigrani i prevreni radnici od direktora Bjelopoljaka.

Radnici su dobili davno “lažna” obećanja, a Uprava firme, nije nikada rješila nagomilane probleme. Prema navodima radnika za portal Kakanjinfo; “Nekoliko je radnika od sikirancije i briga u prethodne dvije do tri godine umrlo a nije doživilo ostvarivanje svojih osnovnih prava, a mnogi su dovedeni na rub propasti, gladi ili slabog zdravstvenog stanja”!

Hamid Hadžić