HAJRUDIN ŽILIĆ (Nosioc liste koalicije DF-GS) – “Kupovina ideologija” novost na BH političkoj pijaci

“Kupovina ideologija” novost na BH političkoj pijaci

Nosioc liste koalicije DF-GS, Željko Komšić, BiH pobjeđuje” za Parlament Federacije BiH, Hajrudin Žilić u kratkom razgovoru odgovorio na 5 ličnih pitanja.

 

NA POČETKU VAS MOLIMO DA SE KRATKO PREDSTAVITE NAŠIM ČITAOCIMA:

Sa zadovoljstvom i pozdravljajući sve stanovnike Kaknja, kao i sve ostale čitaoce, o sebi mogu reći da sam rođen u Olovu, pukovnik sam ARBiH u penzji. Tokom vojne karijere obavljao sam veoma odgovorne dužnosti, a posljednja je rukovodilac jedne od službi na teritoriji od Mostara na jugu, Bugojna na zapadu, Zavidovića na sjeveru i Olova na istoku naše države.

U politici sam od 2013 godine, kada sam postao član DF i, sa ponosom, jedan od organizatora stranke.

Rukovodeći se politikom kompetentnosti svojih predstavnika u izvršnoj vlasti, stranka me je 2015 godine imenovala za ministra MUP-a ZDK i tu dužnost sam obnašao u vrijeme dok  je DF bila dio pozicije u izvršnoj vlasti.
ZBOG ČEGA STE UŠLI U POLITIKU? Želim dokazati da se politika može voditi i na ljudski način. Trenutno u politici ima svega, a najmanje ljudskosti, najmanje empatije i razumjevanja prema ugroženim i obespravljenim kategorijama u našem društvu. Drugi razlog je moja moralna obaveza prema svima koji su me podržavali i koji me podržavaju, pa čak i po cijenu mnogobrojnih neprijatnosti i nepravdi koje doživljavaju zbog toga.

Treći razlog, ne mogu i ne želim ćutati i posmatrati veoma rasprostranjene nepravde u svim segmentima našeg društva.


ZBOG ČEGA JE VAŠ IZBOR ŽELJO KOMŠIĆ ?

Dovoljno je reći čovjek, ljudina, Bosanac i Hercegovac, pogađaju ga nepravde i sve ono što BiH zaustavlja i sprječava da bude suverena, uređena i dovoljno dobra država za sve njene građane. Da nema privilegovanih, da svi imamo ista prava i da se međusobno cijenimo i uvažavamo

ZBOG ČEGA BI SE GLASAČI TREBALI OPREDJELITI ZA DEMOKRATSKU FRONTU ?

Promjenu na bolje može osigurati samo stranka “čistih ruku”, stranka čiji kadrovi nisu iskompromitovani, stranka koju niko, ni sa čim ne može ucjeniti niti ucjenjivati i na taj način zaustaviti ili spriječiti u njenim namjerama. DF je takva stranka. Od svih ponuđenih opcija i stranaka, jedino članova DF, njenih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti nema po hodnicima tužilaštava, sudova, pa i zatvora, gdje čekaju presude ili očitovanje na okolnosti počinjenih kaznenih djela ili zloupotreba.

KOJE SU, PO VAMA, POZITIVNE, A KOJE NEGATIVNE STVARI KOJE STE SUSRETALI TOKOM KAMPANJE ?

Uz napomenu da iznosim lični stav, najnegativnija pojava je nešto što ranije nismo imali priliku vidjeti, niti posumnjati da se možda dešava je “kupovina ideologija”. Tako sam nazvao svoje sumnje u postojanje i vjerovatnu realizaciju trgovine od strane nekih stranaka koja se odvijala u vrijeme prije početka same kampanje, a koja se odnosila na pokušaje uticaja na isticanje kandidatura za najodgovornije državne pozicije. Lično mislim da su pojedine stranke uzele velike novce od nekih drugih stranaka ili stranke da bi istakle svog kandidata za određenu poziciju i na taj način pokušale umanjiti šanse za uspeh najsnažnijeg protiv kandidata, kandidatu stranke kupcu usluge.

Najpozitivnije je to što sam se, kroz mnogobrojne neposredne kontakte sa našim građanima, uvjerio da su ljudi veoma obavješteni, da prepoznaju važnost trenutka i važnost njihove odluke. Pozitivno je i to će glasaći ovaj put, možda u večoj mjeri nego ikad ranije, pokušati odabrati najbolje kandidate na listama po nivoima, odnosno u znatno manoj mjeri će se dešavati ideološko glasanje u smislu glasanja za jednu stranku za sve nivoe vlasti. Konkretno glasači će se opredjeljivati za kandidata za člana Predsjedništva iz jedne stranke, za listu za Parlament BiH iz druge, za Parlament Federacije iz treće, a za Kantonalnu listu iz četvrte stranke, ili za kombinaciju navedenog. Ko zna da li je i za šta je to dobro.

MOŽETE LI NAM REĆI SVOJE PROGNOZE U VEZI SA ISHODOM, ODNOSNO REZULTATITIMA IZBORA.

Neću to nazvati prognozom, jer mislim da sam loš prognozer, inače da je drugačije vjerovatno bih ponekad popunio listić u kladionici. Evo, neka to bude moja procjena na bazi mojih spoznaja o stanju na terenu. Referirat ću se isključivo na procjenu rezultata moje stranke i na ZDK.  Komšić će biti jedan od članova Predsjedništva BiH, DF će iz ZDK i SBK osvojiti jedan mandate za Državni Parlament, po jedna mandate će osvojiti i u obje izborne jedinice za Federalni Parlament. Mandati za Skupštinu ZDK će biti raporedjeni između : SDA, SBB, DF, SDP, NBL, HDZ, A SDA, BPS i veoma moguće S BiH. Isto tako mislim da će broj mandata pratiti redoslijed kako sam naveo, s’ tim da očekujem manji broj mandata SDA i SBB u odnosu na aktuelni saziv Skupštine ZDK.

IMATE LI PORUKU ZA KRAJ ?

Da, naravno. Obzirom da narod očekuje i želi promjene, obzirom da DF isto to očekuje i želi, moja poruka za kraj bi mogla biti upravo odgovor na Vaše pitanje: Zašto DF.