Hidrogradnja danas minirala i “oglušila” se na sve zahtjeve Općine Kakanj i MZ Kakanj II

Građani su danas bili svjedoci miniranja u Kamenolomu Hidrogradnje. Burno su reagovali pa čak prozivali i pozivali na odgovornost i predstavnike Općine Kakanj koji su sa predstavnicima MZ Kakanj II mjesecima reagovali na ono što se danas obistinilo. Narod se plaši a kako i ne bi.
OPĆINA, MZ KAKANJ II I TVCORNICA CEMENTA SVE URADILI U SVOJOJ NADLEŽNOSTI DA SE IZBJEGNE “MINIRANJE TAKVE “JEFTINE – VRSTE”
Kako naš portal saznaje odgovornost nije ni na predstavnicima Općine Kakanj koji su u skladu sa svojim mogućnostima i na vrijeme reagovali na ovaj događaj. Tako isto su po zakonu dopise uputili i iz MZ Kakanj II, čak još u aprilu tekuće godine.
Neki od građana navode da ova miniranja imaju veze sa Tvornicom cementa te smo i to provjerili obzirom da je kamenolom pod koncensijom.
Dobili smo zvanične informacije te smo saznali da Tvornica cementa kao odgovorno društvena kompanija samo kupuje materijal koji je pod koncesijom a Hidrogradnja je firma koja to priprema. Tvornica cementa Kakanj je kako saznajemo pomagala Hidrogradnju “u stečaju” koja je u ionako teškoj finansijskoj situaciji da održe poslovanje i radnike tako da to nema nikakve povezanosti Tvornice cementa sa aktuelnim dešavanjima.
Prema navodima predstavnika MZ Kakanj II najodgovornija trenutno osoba je stečajni upravnik Zijad Fazlagić.
Općina Kakanj je izdala Saopštenje u vezi nezadovoljstva mještana zbog miniranja u Kamenolomu Hidrogradnje: Općina Kakanj i očekuje da kantonalna inspekcija žurno reagira po dopisu mjesne zajednice, u kojem stoji:
“U vezi aktuelne problematike koja se odnosi na nezadovoljstvo mještana zbog miniranja u Kamenolomu Hidrogradnje, javnost obavještavamo da je čvrsto opredjeljenje Općine Kakanj da se u ovoj situaciji ispoštuju svi zakonom propisani postupci i procedure.
U tom smislu Općina Kakanj je obaviještena da su organi mjesne zajednice izrazili sumnju u vezi pune primjene propisanih procedura i da su u tom smislu uputili zahtjev Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK sa zahtjevom da ista izvrši sve provjere i da postupi u skladu sa svojim nadležnostima.
Općina Kakanj očekuje od kantonalne inspekcije da žurno reagira, provjeri sve navode iz dopisa mjesne zajednice i u konačnici postupi u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima”.
Sugerisano je da se uspostavi dijalog između Hidrogradnje, predstavnika Općine, nadležnog kantonalnog ministarstva i mještana, ali đaba.
Općina i MZ Kakanj II već mjesecima upućuju zahtjeve a Hidrogradnja minira i radi na svoju ruku
Portal Kakanjinfo je saznao da i za potpisanu saglasnot nije nadležno ni ministarstvo jer je ta odluka ležala i ranije u ladici i još neki programi koji čekaju svoj red još od 2007.godine. Također od izvora bliskog portalu saznajemo da je ranije razgovarano SA PREDSTAVNICIMA Hidrogradnje da ne vrše miniranje sa tzv “jeftinim eksplozivom” i da koristi savremenije metode koje ne bi mještani ni osjetili a umanjile bi se šanse da se učini šteta, međutim oni su se oglušili na to a današnje eksplozije i podrhtavanje tla su mještani itekako osjetili koji strahuju za svoju sigurnost, zdravlje, život i imovinu.