Hrusto: Apelujemo da se pojedinci okane šibica i upaljača, posebno paljevine uz šume i livade

Obzirom na povoljne uslove za ovo doba godine građani općine Kakanj počeli su sa svojim radovima na svojim njivama i livadama.

Nažalost, kao i svake godine dolazi do paljevine zapuštenih livada i niskog rastinja što dovodi do požara koji mogu dovesti do ugrožavanja materijalnih dobara ali i ljudskih života. Kakanjski vatrogasci su ovih dana intervenisali više puta a u jednom trenutku prije ogromnog požara na privatnom objektu koji se desio u Karaulskom Polju, zamalo su ostali na izdisaju snaga.

Hrusto: Molimo građane da paze a pojedince da se okane šibica i upaljača, paljevine livada i rastinja

“Jedan od razloga zašto stalno opominjemo i pozivamo naše sugrađane da ne pale travu, nisko rastinje, korov kojim nerijetko izazivaju i veće požare gdje moramo da angažujemo evo nekih 15-tak dana Vatrogasce sa svim kapacitetima, a evo imamo primjer da se upravo mogu desiti ovi požari kao u Karaulskom Polju gdje može da se prouzrokuje veća materijalna šteta, a nažalost nekad i stradanja ljudi.

Tada imamo umorne vatrogasce i iscrpljene od tih intervencija, te ugroženost ljudi veću. Iskoristiću priliku da pozovem naše građane da se okane šibica i upaljača, da se prihvate alata koji priliče uklanjanju suhe trave i rastinja, rade na uređenju i da ne spaljuju posebno u blizini šuma u narednom periodu”, rekao je Nurudin Hrusto – šef Službe CZ OPćine Kakanj.

Kakanjinfo