Izetbegović: Mislimo da je Dodik prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima

sda odgovorila dodiku

Nakon sjednice Kolegija Stranke SDA iz ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, stigao je odgovor Dodiku:

“Mislimo da je Dodik zaista prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima da ukoliko žele da žive u RS-u treba da učestvuju na referendumu koji ih diskriminira, diskriminira i Bošnjake i Hrvate!

Sinoć je Kolegij SDA najoštrije osudio otvorene prijetnje koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio Bošnjacima koji žive u tom entitetu da, ako žele ostati u RS-u trebaju izaći na referendum i podržati volju srpskog naroda, odnosno za njih diskriminirajuću odredbu proslave Dana tog entiteta, javlja Fena.

Naime, stav Kolegija SDA je da antidejtonski i protuustavni referendum neće biti podržan od Bošnjaka, te je SDA pozvala sve građane ovog entiteta, uključujući i Srbe, da ni oni ne podrže nezakoniti referendum, s naznakom da će Bošnjaci uvijek živjeti na cijelom teritoriju BiH, pa i na onom dijelu koji se danas zove entitet Republika Srpska“ i o tome neće Dodik odlučivati“.,

SDA je u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću uputila poziv međunarodnoj zajednici koja je zadužena za implementaciju svih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a najprije visokog predstavnika u BiH, da konačno reagiraju na te prijetnje.

Na pitanje novinara da li je ipak spreman razgovarati sa Dodikom, Izetbegović je odgovorio da je uvijek spreman razgovarati o koordinacijskom mehanizmu i onom što je vezano za evropski put BiH, te da „Dodik nije definitivno zatvorio ta vrata ali ovakvim svojim izjavama kvari atmosferu, a onda je teško raditi“.

– Mi želimo napredak ove zemlje i uvijek smo spremni svuda i sa svakim razgovarati o tome.

U Banju Luku nećemo ići za sada, ali se možemo naći i negdje drugdje, ukoliko uopšte dođe do nastavka razgovora poslije teških izjava Milorada Dodika – kazao je Izetbegović.

Ponovio je da nije optimista za rješenje pitanja izbora u Mostaru, ali da Centrala SDA u Sarajeva neće nametati rješenje, već će čekati da Bošnjaci u Mostaru pokažu do kada su spremni ići u kompromis.

Prema posljednjim informacijama, Kolegij SDA je pozvao ovaj put visokog predstavnika da reagira na Dodikove prijetnje Bošnjacima