Izvršena ugradnja podzemnih kontejnera na lokacijama “Pojata” i Autobuska stanica Kakanj, sutra ugradnja podzemnih kontejnera u blizini Boračke zgrade

podzemni-kontejner-300x169

Četvrtak, 22.septembar 2016.godine: Nakon što je jučer izvršena ugradnja podzemnih kontejnera na lokacijama “Pojata” i Autobuska stanica Kakanj, danas su realizirani radovi na iskopu jame za podzemni kontejner u blizini Boračke zgrade. Na ovoj lokaciji sutra će biti izvršena ugradnja podzemnih kontejnera.

p1110597i p1110598

Podzemni kontejneri na lokaciji “Pojata”

U petak, 16. septembar 2016.godine, realizirani su radovi na ugradnji podzemnih kontejnera kod Gimnazije “Muhsin Rizvić”, kod OŠ “Hamdija Kreševljaković”, te u ulici 311. lahke brigade.

20160922_07230420160922_072337-1

 

Podzemni kontejner u blizini OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kakanj

Nakon što su podzemni kontejneri ugrađeni u blizini Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” u Kaknju (MZ Kakanj 2), na lokaciji kod kapije “Rudstroja”, te uz biciklističku stazu ispod stare zgrade Općine, ugradnja je proteklih dana izvršena i na platou koji se nalazi u blizini zgrade javnih preduzeća, te na lokaciji u blizini ušća Zgošće, tj. na početku biciklističke staze.

20160910_124825

Ugradnja podzemnih kontejnera u blizini ušća Zgošće

Plan je da se u gradskom području u narednim danima postavi 26 podzemnih kontejnera na ukupno 14 lokacija. Tokom izvođenja ovih radova smeće će se moći odlagati u obične kontejnere. Građane za molimo za strpljenje i razumijevanje tokom izvođenja radova.

Posao ugradnje podzemnih kontejnera obuhvata postavljanje čeličnih kanti sa čeličnim poklopcem u armirano-betonska okna. Čelični poklopac ima poseban sistem zaključavanja tako da će pristup podzemnoj kanti imati samo radnici nadležnog komunalnog preduzeća. Otpad će se ubacivati uz pomoć nadzemnih INOX kanti sa poklopcem koji će se moći otvarati nogom ili ručno.

podzemni-kontejnerpod-kontejenr2pod-kontejner1pod-kontejner3

Zabilježeno tokom ugradnje podzemnih kontejnera u blizini kapije “Rudstroja”, te uz biciklističku stazu ispod stare zgrade Općine

Plan je da se u budućem periodu podzemni kontejneri ugrade i u drugim područjima općine Kakanj čime će se u potpunosti ukinuti koncept otvorenih kontejnera oko kojih se razbacuje smeće, iz kojih se šire neugodni mirisi i koji narušavaju estetsku dimenziju prostora. Uz nabavku i ugradnju podzemnih kontejnera, Općina Kakanj je finansirala i ugradnju posebnog mehanizma na vozilo za odvoz smeća kako bi se omogućilo pražnjenje podzemnih kontejnera.

“Ovo je projekat koji je mnogo značajniji od iznosa sredstava koje smo planirali za ovu aktivnost. Mi smo se plašili da će to biti neke velike cifre, ali je iznos ispod svih naših očekivanja. Posebno nas raduje što je ovo baš ono kako kažu “387” projekat, dakle naša je i ideja, naš je i projekat, naš je i proračun, sve je rađeno u Kaknju, u Općini i “Vodokomu” i evo nakon provedene procedure nabavke i izrade podzemnih kontejnera danas smo jako zadovoljni što ovaj projekat privodimo kraju. Vrijednost investicije je ukupno 107.000 KM. Vidjet ćemo kako će se ovaj projekat pokazati u primjeni. Ja očekujem da će u ekološkom i komunalnom smislu ovo biti jedan vidan napredak. Vjerujem da ćemo od danas kreirati nove standarde u zbrinjavanju komunalnog otpada. Već postoji interes u drugim sredinama u BiH za ovaj projekat. Mi ćemo sa zadovoljstvom svim zainteresiranim ustupiti projektnu dokumentaciju i naša iskustva”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

P1110298

P1110315 – kopija