JESTE LI SE IKAD ZAPITALI: Čemu služi krug na centru fudbalskog terena?

U moru zanimljivih fudbalskih pravila koja ”obični” gledaoci ne poznaju baš najbolje, posebno su interesantna ona o dimenzijama pojedinih dijelova fudbalskog terena.

Pisali smo o funkciji polukruga na vrhu šesnaesterca i vjerovatno vas iznenadili odgovorom, a isto bi se moglo desiti i sa pitanjem koje smo danas pripremili za vas.

Znate li čemu služi krug na centru svakog fudbalskog terena? Koja je njegova funkcija? Da li je tu samo kao dio tradicije ili zaista ima nekakav značaj?

Odgovor je prost: nije tu kao dekoracija ili zaostavština iz prošlosti. Njegova uloga identična je ulozi polukruga na vrhu kaznenog prostora. Dakle, služi kao granica prostora kojem fudbaleri prilikom polaska s centra, ne smiju pristupiti. Osim, dakako, igrača koji izvodi početni udarac.

Dimenzije (prečnik 9.15 metara) su zapravo distanca između lopte i živog zida i na svakom dijelu terena. Identične su dimenzije polukruga na rubu šesnaesterca, ali identična je i funkcija – distanca između igrača i lopte.

Dužina igrališta fudbalskog terena za međunarodne utakmice trebala bi biti između 100 i 110 metara (110 – 120 jardi), a širina bi trebala biti između 65 i 75 metara.