Neandertalci su znali za penicilin i analgetike!

neandertalac

Predak modernog čoveka – neandertalac koji je živeo pre oko 40.000 godina na teritoriji današnje Španije, znao je da koristi i jede biljke i gljive koje su mu ublažavale bol i smanjivale upale!
Do ovog veoma zanimljivog otkrića došli su australijski naučnici koji su uradili genetske analize zubnih naslaga sa četiri neandertalca iz pećina u Belgiji i Španiji. Uzorci u pitanju stari su između 42.000 i 50.000 godina.

“Zubne naslage sadrže mikroorganizme koji su živjeli u ustima i patogene iz respiratornog i gastrointestinalnog trakta”, navodi se u časopisu Nejčer.

Zubne naslage predstavljaju jedinstveni uvid u način života neandertalaca. Zahvaljujući njima, može se zaključiti šta su jeli i kakvog su zdravlja bili.

Uzorci zubnih naslaga ljudskih predaka na teritoriji Belgije pokazali su da je njihova ishrana najvećim dijelom bila bazirana na mesu, dok su neandertalci na teritoriji Španije više jeli biljke.

“Plak nam je otkrio da ga je mučio dentalni apsces, kao i to da je imao crevne parazite, tako da je bio prilično bolestan“, naveo je australijski naučnik Alan Kuper.

Ipak, DNK analiza otkrila je i nešto što nisu očekivali.

“Neandertalac je jeo belu topolu, koja sadrži salicilnu kiselinu, koja je aktivni sastojak aspirina. Veoma zanimljivo je i da smo pronašli tragove antibiotske gljive, odnosno penicilina2, objasnio je Kuper.

Ta otkrića upućuju na to da je neandertalac imao dobro znanje o svom okruženju i ljekovitim biljkama i njihovim svojstvima, pa je najlogičnije zaključiti da je umio da ih koristi kako bi se liječio.