FOTOGALERIJA: Kakanj bogatiji za Muzejsku suvenirnicu, upriličeno predavanje o temi “Moderna historija” i izložba slika humanitarnog karaktera

img_7961

U okviru Programa obilježavanja 25.novembra-Dana državnosti BiH, u Muzeju Kaknja danas je upriličeno otvaranje suvenirnice u kojoj će posjetioci imati priliku kupiti brojne replike najznačajnijih eksponata koji se čuvaju u kakanjskoj muzejskoj ustanovi.  Obzirom da je veliki broj ljubitelja muzejske građe koji posjećuju Muzej Kaknja izrazio želju za kupovinom suvenira sa motivima koji karakterišu bosansko srednjovjekovlje i općenito historiju naše domovine i kakanjskog zavičaja, poput Zgošćanskog stećka i Zlatnog pečatnog prstena sa ljiljanom, te suvenira sa motivima koji karakterišu nacionalne spomenike sa područja Kaknja, odlučeno je da se otvori ova suvenirnica. Ovakvom praksom Muzej Kaknja se približava praksi evropskih i svjetskih muzeja.

img_7964

[foogallery id=”9878”]

Muzej Kakanj dobio suvenirnicu

Nakon otvaranja suvenirnice, upriličeno je i predavanje Husnije Kamberovića o temi “Moderna historija”, a potom i izložba starih fotografija pod nazivom “Kakanj kroz vrijeme”.

U Muzeju Kaknja održano predavanje o temi “Moderna historija”

Nakon programskih sadržaja u Muzeju Kaknja, u Gradskoj galeriji je otvorena izložba radova članova i gostiju Udruženja likovnih umjetnika “Duga” Kakanj. Radovi su nastali na likovnoj koloniji koja je organizirana u augustu tekuće godine u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2016”. Izložba je bila prodajnog karaktera, a prihod je namijenjen u humanitarne svrhe.

img_7959