KAKANJ: Bosanski gastro fest na Bobovcu

Nažalost, i ovaj jako važan kulturni resurs za budući razvoj turizma je zanemaren i neiskorišten, zajedno sa brojnim kulturno-historijskim spomenicima naše prošlosti.

Sa ciljem očuvanja i skretanja pažnje na ove značajne kulturne resurse, Bosanski gastro fest će i ove godine svim posjetiteljima pružiti nezaboravan gastro-kulturni doživljaj srednjovjekovne Bosne na kraljevskom gradu Bobovcu. Ovu jedinstvenu manifestaciju organizuju Udruženje “Čuvari bosanske krune Bobovac” u promotivnoj saradnji s Udruženjem “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) te saradnjom sa Udruženjem Alterural i drugim partnerima uz podršku Općine Vareš na čelu s načelnikom Zdravkom Maroševićem i Francuske ambasade u BiH.

Bosanski gastro fest ima za cilj oživljavanje duha i sjaja srednjovjekovne Bosne na Bobovcu kroz njegovanje historije, tradicionalne gastronomije i multikulturalnosti. Na Festivalu će se prezentovati bogata gastro ponuda tradicionalnih jela bosanske kuhinje i umjetničkih ručnih radova koji će biti izložbeno-prodajnog karaktera.

“Vezivanje ove manifestacije za kraljevski grad Bobovac, nije slučajnost i sama ideja da se ona održi, baš ovdje je od istorijske, kulturne, tradicijske, turističke na kraju i ekonomske važnosti, kako za samu tvrđavu, tako i za općinu Vareš, kao lokalnu zajednicu sa svim svojim, trenutnim osobenostima u odnosu na ostale lokalne zajednice u okruženju, i ekonomskog stanja u kojem se sada realno nalazi.

Tvrđava Bobovac je specifikum i jedinstvenost je općine Vareš u odnosu na druge općine, sam istorijski značaj ove lokacije sa stanovišta Srednjovjekovne bosanske države je neizbrisiv i temeljni atribut i današnje bosanskohrecegovačke državnosti, bez obzira na trenutno nerealnu političku percepciju, koja dolazi kako unutar države, tako ništa manje i sa prostora globalne političke scene”, izjavio je Šaban Ibrišimović, predsjednik Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac” koje je i glavni organizator događaja i dodao kako se zbližavanjem i uvažavnjem bosanske različitosti kroz tradiciju i kulturu naroda stavlja u stranu politička bosanska svakodnevnica.

Podršku organizaciji festivala ove godine pruža i Udruženje PROI, u okviru svoje Inicijative za razvoj turizma i projekta Balkantina pokrenutog sa ciljem promocije i zaštite gastro-kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

“Nedopustivo je da naše bogato gastro i kulturološko nasljeđe propada i pada u zaborav. Svi trebamo biti svjesni da raspolažemo sa iznimnim bogatstvom i kapacitetima za razvoj te moramo raditi na njegovanju i promociji istog, ne samo prema onima koji posjećuju našu zemlju, već i među nama samima. Iz prepoznavanja jednog ovakvog problema rodila se i naša ideja o promociji i zaštiti gastro-kulturnog nasljeđa u cilju kojeg smo pokrenuli naš projekat Balkantina”, izjavio je Samir Ibišević, predsjednik Udruženja PROI i naglasio važnost promocije i zaštite kulture u kontekstu budućeg razvoja turizma, ali i zadovoljstvo činjenicom da će ove godine PROI biti uključen u organizaciju Bosanskog gastro festa.

U okviru manifestacije bit će organizirano i natjecanje za najbolje pripremljeni desert kao i natjecanje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama, a sudionici će pored domaćina i organizatora biti još: Udruženje žena za ruralni razvoj “Zvijezda” Vareš, Udruga žena Strica Zaruđe, Bošnjačka zajednica kulture Preporod Vareš, Udruženje žena Budoželje, Forum žena Pogar, Udruga Izvorno vareško i Udruženje građana Sultanov konak iz Kraljeve Sutjeske.

Svi zainteresirani moći će uživati u programu ovogodišnjeg Bosanskog gastro festa u subotu, 20. maja od 9 do 16 sati na kraljevskom gradu Bobovcu.