Kakanj je moja dika i ponos, idem u Japan,”krivac” sam za mnoge brakove ali i uspješne poslove

Najsmješnije mi je kada dođu žene i plaćaju mi da na razglas kažem da traže muževe ili djecu. Čuj izgubila dijete na Čevljanovićima. Kako bi se tek snašla u Parizu. Za muževe i razumijem, jer mnogi odu pod šatore da uživaju uz plesačice i pjevačice, kaže Milenko Srdić

Jedno od zaštitnih lica tradicionalne koride na Čevljanovićima svakako je Milenko Srdić. On je bez konkurencije najpopularniji voditelj korida u BiH, koji bez problema nekoliko sati nasmijava hiljade ljubitelja borbi bikova.

– Čevljanovići su bosansko čudo. Na ovoj koridi sam izgradio ime. Učio sam od najboljeg u ovom poslu, Marijana Pavlovića. On je prije mene bio sinonim za Čevljansku koridu. I tako već 25 godina ja sam sastavni dio najbolje koride na Balkanu. Čevljanovići su kao Las Vegas. Ko nije bio na ovoj koridi, mnogo je propustio.

Posljednjih godina imamo goste iz cijelog svijeta, jednom bila bila jedna grupa turista iz Obale Slonovače. Nedavno su nas posjetili i iz Japana. Zajedno sa Besimom Gljivom dočekao sam njihovu delegaciju, a potom sam dobio zanimljivu ponudu. Japanci žele da vodim koridu u njihovoj zemlji – kaže Srdić.

Milenko je i dokazani humanista, majstor frule, član Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, a već decenijama promovira toleranciju i suživot, i gdje god dođe s ljubavlju govori o svom Kaknju…

– Kakanj je moja dika i ponos. Uvijek sa ponosom ističem da sam Kakanjac. Po struci sam saobraćajni tehničar, a osnovnu školu sam završio u selu Danci 12 kilometara udaljenom od Kaknja. U rudniku sam radio sve i svašta, ali nekako sam uvijek bio po strani. Štedili su me i nisam radio fizičke poslove, jer, iskreno svi znaju, ne volim lopatu. Veoma sam popularan među ljudima. “Krivac” sam za mnoge brakove, ali i uspješne poslove koji su sklopljeni na koridama. Najsmješnije mi je kada dođu žene i plaćaju mi da na razglas kažem da traže muževe ili djecu.

Čuj izgubila dijete na Čevljanovićima. Kako bi se tek snašla u Parizu.

Za muževe i razumijem, jer mnogi odu pod šatore da uživaju uz plesačice i pjevačice – sa osmjehom govori Milenko.

Japanci se zanimali za koride na Čevljanovićima i Grmeču, Besim Gljiva otišao u Japan, ja nisam

Ceremoniji su prisustvovali OK BiH, naš ambasador u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana. Upijeli smo da predstavimo BiH, a drago mi je da nas je povezala bosanska korida. Naravno, treba se zahvaliti i ambasadoru Siniši Berjanu koji je bio jedan od pokretača ovog novog prijateljstva. Zanimljivo je i to da smo jedini Savez koji je u sklopu organizacije Olimpijade u Japanu pozvan da bude gost, iako u samoj BiH veliki broj građana ovaj sport nipodaštava.

Japanci su vjerovatno to što jesu, najbogatija zemlja na svijetu upravo zbog ljubavi prema svojoj zemlji. Valjda i mi to nekad shvatimo – zaključuje na kraju Besim Gljiva te dodaje da je jedan od putnika u Japan trebao biti i poznati komentator korida Milenko Srdić, ali iz tehničkih razloga nije uspio ispuniti svoj životni san, saopćili su organizatori Čevljanske koride, ali moguće je to iduće godine.