Kakanj za 5: Više od utrke

Ulična utrka  ‘Kakanj za 5’ ove godine obliježava polujubilej odnosno doživljava svoje peto izdanje. Mnogo toga je promijenjeno u odnosu na prvu utrku održanu 2018 godine koja se trčala između dva stadiona FK ‘Mladost’ i FK ‘Rudar’pa do po ocjeni takmičara najidealnije prošlogodišnje trase koja se sastoji od dva kruga glavnim gradskim ulicama,  ulicom Alije Izetbegovića i ulicom Branilaca.

U međuvremenu uvedeni su novi sadržaji kao što je egzibiciona Dječja utrka koja će biti I u ovogodišnjem programu. Takođe su uvedene i nagrade za najbrže domaće takmičare te najmlađe učesnike. Najbrži kakanjac je Armin Husika koji bilježi zapažene rezultate na uličnim utrkama širom BIH  a nagradu za najbržu kakanjku su osvajale reprezentativka u odbojci i naša najbolja sportiskinja  Ajla Hadžić, mlada i talentovana Adna Berbić koja brani boje Bosne i Hercegovine u tekvandou te Emina Čizmić prva kakanjka sa istrčanim maratonom.

Trčanje se uz hrvanje i plivanje smatra najstarijim sportom na svijetu. Nebrojene su koristi od bavljenja trčanjem. Dokazano je da smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljena. Poznat je  učinak na prevenciju pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti,  visokog krvnog tlaka,  poboljšanje cirkulacije krvi i respiratornog sistema i jačanje srca, ali i ubrzavanje varenja i digestivnih problema. Također utiče na smanjenje stresa podizanjem nivoa serotonina u mozgu. Redovno trčanje omogućava bolje opće fizičko stanje, ali i neke druge zdravstvene beneficije, kao što su relaksacija i smanjenje anksioznosti. Osim toga trčanje je društveni sport što pruža ljudima priliku za druženje i aktivan društveni život.

Organizator utrke je udruženje ‘KA plus’ iz Kaknja. Utrka se održava u okviru manifestacije Kakanjski dani pod pokroviteljstvom općine Kakanj i uz suorganizaciju JU KSC. Generalni sponzor je Market Crvena Jabuka  a sponzori su Plama-Pur BH, Tvornica cementa Kakanj, Delta Pertol,  AB Techning Maribor, BH Telecom.

Cilj utrke je podizanje svijesti o zdravom životu i bavljenju rekreativnim sportom. Rezultati ovog projekta su danas vidljivi. Prije nekoliko godina rekreativno trčanje skoro da i nije postojalo u Kaknju a rekreativci su stidljivo i krišom trenirali i to uglavnom na nekom od stadiona izbjegavajući poglede publike. Već sada je sasvim uobičajeno vidjeti trkače na ulicama u bilo kom periodu godine. Rekreativno trčanje je izašlo iz neke vrste poluilegale i privlači sve veći broj zaljubljenika svih uzrasta.

Publika će imati priliku da na ulicama našeg grada vidi najbolje bosanskohercegovačke atletičare i atletičarke kao i goste iz drugih država.

Organizatori apeluju na domaće trkače da se blagovremeno prijavljuju na utrku kako bi izbjegli  situacije iz prethodnih godina kada iz tehničkih razloga mnogi zainteresovni nisu mogli učestovati .

Na utrku se može prijaviti putem linka

5 NOĆNA ULIČNA UTRKA KAKANJ ZA 5 – GB3 Timing