Kakanj: Zabrinuti građani zbog pojave velikih miševa iz kanalizacionih otvora sugerisali na potrebu dodatnih aktivnosti deratizacije

ddilu-660x330

Iz nekoliko naselja  širom Općine Kakanj, primjetno su se požalili mještani na problem pojave velikih miševa koji  se u posljednjih nekoliko goodina pojavljuju iz zatvorenih kanalizacionih odvoda u šahtovima sa rešetkama a koji služe za odvodnju otpadnih voda i fekalija.

Naime, ova je pojava evidentna u posljednjih nekoliko godina posebno u rano proljeće a povećano u jesen.

Osim toga ovi su miševi veličine prosječnog mačića a prema riječima očevidaca mogu se penjati po fasadama i zidovima kuća, čak i krovovima što dodatno zabrinjava lokalno stanovništvo.

picture-006

Tako smo uspjeli smo snimiti tih nekoliko ubijenih glodara na području Željeznička stanica, ul.29.novembar i ul.Almira Hasagića. Podaci govore da se na ovim mjestima a posebno u naselju Doboj III nakon 7 godina od izgradnje i instaliranja cijevi za odvodnju nikada nije izvršila akcija čišćenja i deratizacija predviđena zakonom.

Međutim, iako se na navedenim kanalizacijama  ne vrši kontrola, građani su dodatno postali nezadovoljni time a posebno naglašavaju da bi trebalo pojačati aktivnosti na deratizaciji koja se realizuje i da je to za svaku pohvalu i da se vrši i šire jer za pojavu miševa niko ne mari.

Također postoji bojaz od zaraznih bolesti, općih higijenskih uslova za život, ekonomskih šteta koje prouzrokuju štetni glodari, a trebala bi se uvesti obavezna dodatna i redovna preventivna sistematska deratizacija nad ovim rkanalizacionim cijevima.

Tako i sam zakon kaže sljedeće:

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nadležna institucija ili preduzeće za deratizaciju je dužna u zakonskim okvirima regulisati i spovroditi deratizaciju na lokacijama nad kojima vrši nadzor i iste usluge naplaćuje.  

kakanjinfo.com