Kakanjac Ermin Omeragić: Zlatna značka UNSA s prosjekom 9.53

Proteklih godina portal Kakanjinfo je kroz nekoliko faza promovisao sve nadarene i uspješne kakanjke i kakanjce koji su nizali redovno sve svoje uspjehe na polju nauke, sporta, obrazovanja, kulture ovdje ili u inostranstvu i koji kao “Ambasadori u polju nauke i obrazovanja”, predstavljaju naš Kakanj u najboljem svjetlu gdje god da se nađu.

Ovo je njegova/njena priča . . .Ermin Omeragić, ima 22 godine i dolazi iz Kaknja. Osnovnu školu je završio 2013. u Kaknju, a nakon toga srednju Međunarodnu školu u Zenici. Nakon završetka srednje škole 2017. godine, upisuje Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, smjer automatika i elektronika, na kojem diplomira u jula 2020. godine. Trenutno studira na Fakultetu za računarstvo i informatiku Univerziteta u Ljubljani, smjer Podatkovne nauke, koji je je poznatiji pod engleskim terminom Data science. U slobodno vrijeme kaže da uživa u dobroj muzici, bavi se sportom, svira klavir i gleda serije.  Završio je 1. stepen Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, smjer automatika i elektronika, te tako dobio stručno zvanje Bakalaureat/Bachelor inžinjer elektrotehnike, odsjek automatika i elektronika.

Opišite sebe u 5 riječi?

Uporan, ambiciozan, odgovoran, tvrdoglav i nekada mnogo lijen.

Vaše medalje, priznanja, certifikati, učešća u nekim projektima, značajnim programima?

Još od osnovne škole učestvujem na mnogim lokalnim takmičenjima iz matematike i fizike, te sam u istoj proglašen učenikom generacije. U srednjoj školi nastavljam da nižem dobre rezultate na tim poljima, te sam po završetku srednje škole dobio posebnu pohvalu za odlične rezultate.

Nakon prve godine fakulteta sam odabran da budem demonstrator na predmetu Inžinjerska matematika 1, te sam tu funkciju obavljao jedan semestar.

S kolegom Omerović Edinom sam učestvovao na sajmu inovacija Find your SPARK Sarajevo, gdje smo predstavili neke naše izume. Preko ljeta 2019. godine obavljam praksu u JP Termoelektrana Kakanj u trajanju od mjesec dana.

Prije 2 mjeseca sam sa profesorom Sokić Emirom sa Elektrotehničkog fakulteta UNSA objavio moj prvi IEEE rad, pod nazivom “Counting rectangular objects on conveyors using machine vision”, kojeg sam predstavljao na forumu TELFOR, koji se inače održava u Beogradu, ali je ove godine održan online putem. Svoju priču u Sarajevu sam krunisao zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu, nakon što sam prvi ciklus studija završio sa prosjekom 9.53.

Koristite li društvene mreže I zašto?

Nisam pretjerano aktivan na društvenim mrežama, većinom ih koristim za komunikaciju s kolegama s fakulteta i prijateljima.

Odakle interesovanje za Vaš poziv/školu?

Kroz školovanje sam razvio ljubav prema matematici, fizici i informatici, koja me je odvela na mnogobrojna takmičenja. Pored toga, uživao sam u automatiziranju sitnih kućnih procesa, zbog čega sam upisao smjer automatike i elektronike na ETFu. Međutim, tokom studija sam istraživao i druga interesantna polja u ovom domenu, te sam otkrio vrlo dobar Master program u Ljubljani, jedinstven na ovom području Europe, koji izučava tehnologije koje tek trebaju da dožive svoj puni potencijal, te sam se odlučio preusmjeriti na ovo polje.

Je li bilo premišljanja i razmišljanja šta i kako dalje poslije srednje škole?

Naravno. Akademski put kojeg sam planirao tokom srednje škole je izgledao dosta drugačije nego trenutni. Međutim, kada me sudbina odvela u drugom pravcu, onda sam odlučio da maksimalno iskoristim ono što mi je pruženo.

Kako je tekao taj put?

Nakon srednje škole sam aplicirao na par univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, uslovi koje sam ja tražio su se kosili sa uslovima koje su ti univerziteti mogli pružiti stranim državljanima, tako da sam odustao od tog puta. Naravno, ETF je uvijek bio rezervna opcija koju sam na kraju i iskoristio.

Možete li nam reći nešto o počecima, kako se javila ljubav prema fakultetu koji pohađate ili koji ste završili?
Još kao mali sam bio fasciniran futurističkim filmovima u kojima su glavnu ulogu igrali razni automatizirani uređaji, roboti i sl. Upisao sam studij automatike i elektronike s nadom da ću i ja jednog dana biti kreator takvih kompleksnih sistema. Tokom studija, informisao sam se o smjeru podatkovnih nauka, koje su glavni pokretač savremenog svijeta – biotehnologije, autonomnih vozila, robota s percepcijom okoline i sl., te odlučujem da se okušam i u ovom polju te tako dobijem teoriju i praksu iz oba područja inžinjeringa. 

Koliko je bilo potrebno ulaganja I odricanja da biste postigli odlične rezultate na Fakultetu?

Tokom semestara je društveni život bio na minimumu, vrlo malo vremena se odvajalo na hobije i stvari koje me interesuju pored fakulteta. Društvene interakcije ipak nije falilo, uvijek su uz mene bili prijatelji s fakulteta koji su prolazili kroz istu “muku”, tako da su dosta olakšali cijeli taj proces studiranja i postizanja dobrih rezultata.

Vaša životna vodilja i podrška?

Moja najveća podrška je naravno bila porodica: roditelji i sestra. Također su veliki utjecaj imali i prijatelji, koji mi nisu dali da posustanem kada mi motivacija padne. 

Koja je tajna Vašeg uspjeha i šta biste savjetovali sadašnjim studentima?

Pravilno postavljeni prioriteti u životu i vrlo dobra kontrola vremena. Generalni savjet za sadašnje studente je da ostanu ustrajni u svojim planovima, čak i kada cilj izgleda nedostižan.

Kakve su Vaše poruke mladima?

Ne odustajte od svojih ciljeva, ne dajte da vas zaustavi poneka životna prepreka, bavite se stvarima i poslovima u kojima uživate.

Da li ste razmišljali o odlasku iz BIH ili vidite perspektivu ovdje u matičnoj državi?

Pošto me je daljnje školovanje odvelo u Sloveniju, trenutno su sve moje aktivnosti vezane za tu zemlju. Naravno, ukoliko naša država uspije da ponudi mladima ono što oni traže i zaslužuju, moj povratak je neupitan. Šta nam nosi sutra, to niko ne zna. Bitno je da trenutno razmišljamo o nadogradnji sebe, pa ako to nije moguće u našoj zemlji, taj put trebamo tražiti i van nje. 

Kako vidite sebe u budućnosti?

Nakon završetka master studija planiram steći dovoljan nivo prakse u polju podatkovnih nauka da bih mogao to znanje prenijeti i na druge mlade i perspektivne ljude koje zanima ovo područje, a takvih ima mnogo u našoj državi.

Vaš stav o trenutnoj politici u BIH?

Još uvijek se ne uključujem aktivno u političku scenu BiH, tako da trenutno stava nemam.

Poruka za kraj?

Iskreno vjerujte u sebe i već ste na pola puta do uspjeha.

Čestitamo na uspjehu

Hvala na odgovorima 

Vaš Kakanjinfo

POZIV PORTALA KAKANJINFO.COM – POŠALJITE SVOJU PRIČU, PODIJELITE USPJEH!

Mi im ovom prilikom iskreno Čestitamo, i pozivamo roditelje i nastavno osoblje škola, sve uspješne osnovce, srednjoškolce, studente, doktore i magistre da nam se pridruže u ovom projektu i promociji naših uspješnih sugrađana kako u Kaknju tako i u drugim gradovima BIH, i u dijspori, od uspješnih sportista i učenika da nam se slobodno jave na email [email protected] ili [email protected] sa svojom pričom.