KAKANJINFO: JOŠ JEDNOM – SRETAN DAN DRŽAVNOSTI DOMOVINO!

img_7789

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati.

Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna pala pod upravu Osmanske imperije, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je BiH definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Rečeno da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Isto tako je rečeno da zajednica naroda BiH bude zbratimljena u kojoj će biti osigurana potpuna ravnopravnost svih te da će se štititi podjednako prava svih građana.

Na ovom zasjedanju  prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH od kojih je 173 imalo pravo glasa.

Moderna BiH je rođena u Mrkonjić Gradu prije 73 godine. Od tada se 25. novembar obilježava i proslavlja kao Dan državnosti odnosno rođendan BiH.

Povodom  25. novembra, Dana državnosti BiH, u zgradi Predsjedništva BiH upriličen je i tradicionalni prijem za zvanice a domaćini su bili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Izetbegović je naveo i da se na Dan državnosti BiH treba sjetiti osnovnih načela, hrabrosti ljudi koji su se borili protiv zla, koji su se borili za ravnopravnost svih naroda u BiH i svakog građanina BiH. Također je izjavio: “Ta načela mi ne možemo ostaviti i zaboraviti, prije ili kasnije svi će doći na ono što je normalno. To nas ni na koji način ne sprečava da radimo na raznim drugim projektima, kompromisima, da tražimo rješenja i da tražimo izlaz iz situacije gdje svi bitniji politički akteri u BiH nisu danas s nama i na ovaj dan“
Dan državnosti BiH se obilježavao i u mnogim gradovima.

Prijedor:

Obilježavanje Dana Državnosti Bosne i Hercegovine započelo je obilaskom šehidskih mezarja u Kozarcu, na Brdu i u Prijedoru na kojim je položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Jajce:
Trodnevnim programom obilježavanje Dana državnosti BiH:

Polaganjem cvijeća na Spomen fontanu u središtu Jajca i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Jajce, danas je u tom gradu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prošao je dan obilježavanja značajnog datuma, ali želimo da se još jednom prisjetimo svečanog dana i da to ostane trajno uklesano u našim srcima, zato naš portal KAKANJINFO čestita ovaj praznik još jednom sa riječima:

Sretan Dan državnosti domovino!

Nejra Fejzović/kakanjinfo.com

 

SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!