“KAKANJSKI DANI 2016.”: Pregled kulturno-umjetničkih sadržaja

Screenshot_2

PREDSTAVA ZA DJECU „PUSTOLOVINA VESELOG LUTKA NEŠUTKA“ 

Obavještavamo građane da će u sklopu Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2016.“ biti odigrana predstava za djecu pod nazivom  “Pustolovina veselog Lutka Nešutka”u Parku Doma kulture sa početkom u 18:00 sati.

U bajkovit scenografski ambijent po izboru akademskog slikara Adisa Šabanovića i realizaciji scenografa Suada Avdagića, smještena je ova monodramska maštarija po ideji i dramaturškom bajkopisu Zlatka Jugovića i prefinjenoj glumačkoj naraciji Elmira Krivalića.

Riječ je o igrokazu za djecu, a Lutak Nešutak je oličenje simpatičnog pričalice-lutalice koji nas putujući tragom dječije mašte vodi snenim mozaičkim stazama do raznoraznih poznatih i manje poznatih zdenaca svjetskih bajki. Lutak je šoumenski nestaško koji kroz svoja hodoljublja svjetskim pozornicama zabavlja i Veliku i Malu publiku.

Svaki bajkoviti medaljon utkan u monodramsku fantazmagoriju – čini svojevrsnu minijaturnu integralnu cjelinu, koja prošarana bezbrojnim, ali sa mjerom i ukusom ukomponovanim songovima, čine svojevrsnu muzičku paletu prijemčivu dječijem uhu, te iscrtavaju kićeni ram za “sliku” naših “Pustolovina veselog Lutka Nešutka”.

Ovo je još jedan u nizu poklonjenih predstava najmlađoj kakanjskoj publici koja će se odigrati u sklopu Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2016.“ u Parku Doma kulture sa početkom u 18:00 sati.

Svi ste dobrodošli!

 POZORIŠNA PREDSTAVA „AMERIČKI SAN“ 

U okviru Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2016.“ 02.08.2016. godine u Parku Doma kulture će se odigrati pozorišna predstava mladog glumca Elmira Krivalića „Američki san“ sa početkom u 20:30 sati.

Američki san je tragi-komična ispovijest čovjeka koji je tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada tražio svoj identitet, a vratio se sa traumama koje su po njega ostavile tragične posljedice. Predstava počinje tako što Ćazim Klica zakasni na autobus za Frankfurt odakle je direktnim avionom trebao otići u St. Louis i nakon 13 godina vidjeti svoje dijete. Kada se odluči sačekati sljedeći autobus, počinje priču o životu koji ga nimalo nije mazio, iz čega možemo vidjeti da se njegov život sveo na čekanje, kao i životi mnogih ljudi pored nas.

Predstava se direktno i bez cenzure dotiče svih problema današnjice: zdravstva, mita i korpucije, odnosa prema homoseksualizmu, odnosa muškarca i žene.

Svi ste dobrodošli

Gradska biblioteka u okviru svoje djelatnosti za sugrađane organizuje dva programa:

  1. Veče sa akademikom Abdulahom Sidranom, našim ponajboljim pjesnikom u četvrtak 04.08.2016. godine sa početkom u 19:00 sati. Ovo je prilika da građani iz prve ruke čuju stihove, čuju i Sidranova sjećanja, njegove stavove o književnosti i jeziku. Naravno, kada je pitanju Sidran niste nikada sigurni što se još može reči.
  2. Muzičko – poetsko veče ” koje će biti upriličeno u petak 05.08.2016. godine sa početkom u 19:00 sati, “Poezija, muzika i ja”, simboličnog naziva. Prof. Dženana Herco govorit će odabrane stihove svjetskih i bosanskohercegovačkih pjesnika, a naši muzičari darovat će nas nekim od nezaboravnih pjesama.

Na pitanje da li se poezija može iznova čitati, da li se poezija može iznova pisati, da li je poezija neuništiva; da li se poezija može iznova definirati – odgovor je potvrdan. Pogotovo, u vremenima kada se sve više postavlja pitanje ne samo čemu poezija u oskudnim vremenim već čemu poezija u svim vremenima. Jer, sva su ovozemaljska vremena oskudna a poezija je tu da ih učini prijemčivijim, da svojom jezikoumnošću pokaže svoju superiornost, dodirne nedodirljivo.

Naši mnogobrojni programi koje smo do sada realizirali garant su da ćete iz prelijepog Parka Doma kulture Kakanj otići zadovoljni i ispunjeni.

 POZORIŠNA PREDSTAVA „DERVIŠ I SMRT“

Obavještavamo našu pozorišnu publiku da će se u Parku Doma kulture odigrati sjajna pozorišna predstava „Derviš i smrt“ u četvrtak 04.08.2016.godine sa početkom u 21:00 sat.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Ljiljana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika – Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

Duodrama “Derviš i smrt”, u kojoj glume Nusmir Muharemović, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina.

Budući da je roman „Derviš i smrt“ obavezna literatura glumci će vam omogućiti da u roku od sat vremena upoznate dva glavna lika iz ovog romana nakon čega ćete i sami  poželjeti pročitati roman.

“KAKANJ KROZ VRIJEME” – MUZEJSKA IZLOŽBA

Obavještavamo građane da će u Parku Doma kulture biti upriličeno otvorenje muzejske izložbe pod nazivom „Kakanj kroz vrijeme“ u srijedu 03.08.2016. godine sa početkom u 19:00 sati.

Izložba fotografija „Kakanj kroz vrijeme“ predstavlja komparaciju grada Kaknja prije 100 godina i sada, sa potpuno drugačijom arhitekturom od današnje. Fotografije na muzejskoj izložbi „Kakanj kroz vrijeme“ datiraju iz perioda 1915. do 2016. godine te predstavljaju dokaz brzog i modernog razvoja grada. Cilj izložbe je prikazati promjene koje su se desile u gradu i doprinijele pozitivnoj urbanoj slici, na usluzi građanima. Kakanj je izrastao iz industrijskog grada u kulturni i sportski centar prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini.

Fotografije koje će biti izložene na izložbi su paralela između onoga kako je Kakanj izgledao u prošlosti a kako izgleda danas. Idealna prilika da se sjetimo detalja iz prošlosti koji nas vežu za ovaj grad, da vidimo i osjetimo razvoj grada Kaknja kroz 100 godina. Ove fotografije služe kao svjedok vremena i govore više od hiljadu riječi.

Koliko je Kakanj napredovao, koliko se izgradio, posebno u proteklih nekoliko godina, pokazuje muzejska izložba „Kakanj kroz vrijeme“ te će poslužiti kao podsjetnik i amanet za sve generacije koje su odrasle u Kaknju, i uspomena za sve buduće generacije.

Pozivamo sve naše sugrađane da svojim dolaskom uveličaju muzejsku izložbu „Kakanj kroz vrijeme“.

Organizator muzejske izložbe „Kakanj kroz vrijeme“ je JU KSC Kakanj u saradnji sa video produkcijom Frame production i Udruženjem mladih AlterVal.

JU KSC KAKANJ