Kakanjski derbi u Premijer ligi BiH? Rudar se ove sezone mnogo pita!

Razgovarao: Eldar Ganibegović

Dvanaesto kolo Prve lige Federacije BiH na liderskoj poziciji dočekat će kakanjski Rudar.

Rudar nakon 11 kola ima sedam pobjeda i 22 boda, a u derbiju 11. kola savladali su Budućnost s 2:0. Kakanjci su se ovom pobjedom izdvojili na vrhu i sigurno da su nakon sjajnih igara porasle i ambicije kluba.

Tim povodom sportski direktor Rudara Mirnes Buza je za BHFudbal.ba govorio o trenutnom stanju i ambicijama kluba u nastavku sezone.

Kakanjce u srijedu očekuje duel osmine finala Kupa BiH protiv Borca, a za vikend derbi Prve lige protiv drugoplasiranog TOŠK-a

“Rudar u srijedu igra Kup utakmicu sa Borcem tako da imamo težak raspored u ovom ciklusu. Naravno da ćemo sigurno više biti koncentrisani i na utakmicu u Tešnju gdje ćemo probati nastaviti ovu seriju pobjeda”, rekao nam je Buza na početku razgovora i dodao:

“Rudar sigurno u ovom trenutku spada u najkvalitetniju ekipu i ovi rezultati nisu slučajnost, tako da nam je mjesto u gornjem dijelu tabele.”

Idealan poklon za navijače zeleno-crnih na 100. rođendan kluba bio bi plasman u Premijer ligu BiH.

“O ambicijama je teško pričati u ovim okolnostima, u vremenu pandemije. Ipak, ako nam se ukaže prilika za prvo mjesto to bi bio idealan poklon za naš 100. rođendan”, rekao nam je sportski direktor Rudara.

U zimskom prijelaznom roku trebalo bi biti promjena u igračkom kadru.

“Što se tiče igračkog kadra sigurno da sa pojedincima nismo zadovoljni, tako da će sigurno biti promjena. Naravno, transferi zavise od finansija. Rudar sada nema igrača koji su stranci i koji su na trošku kluba što se tiče smještaja i hrane, a ipak se nalazimo na vrhu tabele, tako da mislim da je menadžment kluba odlično odradio posao što se tiče selektiranja igrača”, kazao je Buza.

Pandemija COVID-19 osjeti se i u kakanjskom klubu.

“Kriza se osjeti na svakom koraku, pa tako i u Rudaru, ali zahvaljujući dobroj organizaciji čelnih ljudi kluba mi prevazilazimo i te probleme”, pohvalio je Buza svoje saradnike u klubu i za kraj poželio što brži povratak navijača na tribine:

“Naravno da i mi očekujemo brzi povratak navijača i da zajedničkim snagama nastavimo ovu lijepu priču”.

Obzirom da je Mladost uradila sjajan posao pobjedama protiv direktnih konkurenata za opstanka u Premijer ligi BiH (Olimpic, Krupa, Radnik), a Rudar korača ka tituli jesenjeg prvaka u Prvoj ligi Federacije BiH, mogli bismo očekivati da od iduće sezone pored mostarskog, sarajevskog i tuzlanskog derbija, u Premijer ligi BiH imamo i kakanjski derbi.

(bhfudbal.ba)