Kakanjski projekat „Bilo jednom na Balkanu“ i u Zenici

Projekat „Bilo jednom na Balkanu“ i u Zenici- Projekat Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj – koncert je domaće filmske muzike pod nazivom “Bilo jednom na Balkanu” sa projekcijom i velikim brojem učesnika (preko stotinu) raznih nacionalnosti, starosnih grupacija i profesija.

Osnovni cilj projekta je da ljude iz Kaknja i okoline “uveže” u zajednički projekat koji se bavi muzikom, glumom, riječju, slikom, umjetnošću odnosno svim djelatnostima koje spadaju u domen rada JU KSC Kakanj.

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu” premijerno je održan 24. novembra 2016. godine i izazvao je sjajne reakcije, kako publike u Kaknju i BiH, tako i u regionu.

Prema tome, namjera ovog projekta je vratiti interakciju stanovništva  i to na mjestu gdje se njeguje kultura, kao odlika potrebe suživota i duhovnog bogaćenja.

Dodatna vrijednost u projektu je što sadržaj koncerta filmske muzike sa projekcijom „Bilo jednom na Balkanu“, naglašava besmislicu podijeljenosti po nacionalnoj pripadnosti stavljajući pred gledatelje otvorena pitanja o prioritetima iz svakodnevnog življenja i pitanja o tome koliko  i kako nacionalna podijeljenost utiče na kvalitet svakodnevnog življenja.

Ovo je prvi suvremeni interaktivni umjetnički događaj na ovim prostorima. Projektom se jača lokalni kapacitet kulturnih udruženja i radnika, te razvija prostor za međusektorsku suradnju za buduće kulturne programe.

Dugoročno, namjera projekta je doprinijeti da Općina Kakanj bude prepoznatljiva  kao grad kreativne energije i kulturne raznovrsnosti isprepletene lokalnim, nacionalnim i međunarodnim kulturnim i umjetničkim vrijednostima.

U realizaciju projekta, pored JU KSC Kakanj, uključeno je još nekoliko različitih organizacija; lokalno kulturno-umjetničko društvo “Fadil Dogdibegović-Dikan, muzički bendovi, Gradski hor, Hor “Bostan”, Dramski studio Kakanj, Rudarska limena glazba, Tamburaški orkestar i drugi.

Bitno za spomenuti je da koncert filmske muzike sa projekcijom „Bilo jednom na Balkanu“ podržalo i Federalno ministarstvo za kulturu i sport što je jasan pokazatelj da Kakanj kao malen grad, daje ogroman doprinos u razvoju kulture u BiH.

Koncert domaće filmske muzike pod nazivom “Bilo jednom na Balkanu” prvi put gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica 09. marta 2017. godine, sa početkom u 20,00 sati.

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu” prvi je savremeni, interaktivni i umjetnički događaj na ovim prostorima koji se ne smije propustiti. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo imati priliku predstaviti ovaj veliki muzičko-scenski spektakl i u Zenici.