Kakanjski Rudstroj – oko 130 radnika štrajk upozorenja

Radnici opet upozorili odgovorne za mnogobrojne propuste u preduzecu

Proteklih dana jednosatnim štrajkom upozorenja oko 130 uposlenih u kakanjskom Rudstroju još jednom su pokušali skrenuti pažnju nadležnih na stanje u kome se ovo preduzeće nalazi.

Zbog dugovanja od oko 3 miliona maraka na osnovu poreza i doprinosa, svi računi preduzeća su blokirani, a propali su svi pokušaju uprave da osigura uvjete za reprogram ovih obaveza od kojih polovinu čine zatezne kamate.

Iz Rudstroja traže pomoć nadležnih kantonalnih i federalnih institucija kako bi održali proizvodnju i sačuvali oko 140 radnih mjesta. Strahuju da će njihovi povjerioci pokrenuti stečaj što bi značilo i kraj preduzeća.

– Duguje se ja mislim 14-15 plata, PIO nije uplaćen od 2004. godine do danas. Borimo se svim silama da ostanemo ovdje, da sačuvamo, da živimo, da radimo, da budućnost imaju mlađi ali izgleda nećemo moći ostati – kaže Mehmed Kovač, radnik Rudstroja.

– Mi ne tražimo novac, tražimo samo da nam se da mogućnost da zaradimo sebi plate, odnosno da možemo da živimo od svog rada – ističe Halid Bašić, zamjenik predsjednika Sindikata Rudstroj d.d. Kakanj. Međutim, u nekim od narednih brojeva vidjećemo detaljan epilog njihovog nezadovoljstva ili eventulna rješenja za mnogobrojne radnike.